Точно преди 2 дни (8 март) навършихме първата година от

...
Точно преди 2 дни (8 март) навършихме първата година от
Коментари Харесай

Борбата с COVID-19 в малките градове: Влизаш здрав, излизаш болен

Точно преди 2 дни (8 март) навършихме първата година от пандемията от. Откакто на 8 март 2020 година стана ясно, че на територията на България са открити първите два случая на вируса, до днешна дата пандемията продължава да бъде една от главните тематики в общественото пространство. За това време публично установени инфектирани бяха 266 805 души, от които 10 902 починаха - повече от която и да е друга болест, за която днешното общество си спомня.
В България управляващите ежедневно се надпреварваха да приказват по медиите за това  се оправяме с рецесията. " Паника ", " комплициране ", " боязън " и " безпорядък " обаче са думите, с които можем да опишем обстановката с пандемията у нас. Здравната система е в положение на свободно рухване от години и последната година го потвърди със страшна мощ.
Борим пандемията, само че единствено по малкия екран
Ако се вгледаме в детайлите, ще забележим, че работата е по-сложна, в сравнение с наподобява. Не всичко е визити в столични лечебни заведения и обещания за защитни дрехи и маски за медиците, и ваксини за всички. Трябва и надзор.
Това демонстрира и следващият случай, обвързван с организационни неуредици в COVID-отделението на " МБАЛ Д-р Добри Беров " гр. Нови пазар. Получихме сигнал за абсурден банкет на пациент в лечебното заведение, като по избор на роднините на 74-годишната жена няма да загатваме името ѝ. Сигналът подсказва за тотално неспазване на въведените краткотрайни противоепидемични ограничения в лечебните заведения в цялата страна, както и липса на естествени битови условия за болните.
Хронология
На 20.01 (сряда) в 9:00 часа сутринта близки на дамата я карат в центъра за Спешна помощ в гр. Нови пазар. Симптомите на дамата са мощна изнемощялост и отмалялост, като по техни думи в последните 4 години тя всяка година в този интервал от годината прави пневмония и чиновниците в Спешна помощ са осведомени за този факт. След обзор експертите в Спешна помощ ѝ споделят, че страда от " анемия " и това е предизвикало отпадналостта, само че я изпращат за проучвания и рентгенова фотография.
На идващия ден (21.01.21) в 11:00 часа преди обед околните ѝ споделят, че я карат в болница МБАЛ " Д-р Добри Беров ", където са принудени да чакат над 40 минути, с цел да могат лекарите да " ревизират дали има свободни кревати " в COVID-отделението. След инспекцията се открива, че (температура, непрекъсната кашлица, отпадналост). Те са настанени на 3 метра разстояние една от друга, възмутено настояват околните. При въпрос дали ще бъде изработен тест за COVID-19 на одеве признатата жена, медицинските сестри и лекуващите лекари дават отговор, че са " признати прекомерно късно през днешния ден " и, описват пострадалите.
 Съвети на пулмолог и невролог: Кога да се прегледаме след прекаран ковид Съвети на пулмолог и невролог: Кога да се прегледаме след прекаран ковид
Ако сте прекарали COVID-19 с умерени признаци, направете си до 3 месеца след излекуване проучване на белите дробове. Ако сте имали те...
Двете дами прекарват близо 24 часа в една стая, макар засилващите се признаци на втората жена - непрекъсната кашлица и температура. Инструкциите на лекарите са " да поставят по две маски " и то в обстановките, в които медицинските лица са в стаята, описват околните на дамата.
Според описа им, на идната заран (21.01) на двете са направени бързи проби за COVID-19. Този на , пробата на дамата от сигнала, пратен до, е и тя незабавно е преместена в друга стая, която не е отоплявана до този миг, което, навежда на извода, че стаята е била свободна още на предния ден (20.01), когато двете дами са настанени.  Тук околните на дамата акцентират тоталната липса на хигиена и отопление в болничните стаи, като неналичието на топла вода и естествен хигиеничен възел съгласно тях са " най-малкият проблем ".
Няколко часа по-късно в новата стая на 74-годишната жена, която близки на болните отопляват с духалки, ( ) е настанена жена, още веднъж със признаци на COVID-19 (температура и отпадналост). След като на новодошлата ѝ е изработен бърз тест - . Тогава тя също е преместена, само че преди този момент двете с дамата от нашия роман прекарват над 23 часа в една стая.
Излизаш без тест, само че болен
" Героинята " от описа ни е изписана от болница " МБАЛ Д-р Добри Беров " в сряда (27.01.21) и . Няколко дни по-късно тя подвига температура и околните ѝ я карат за обзор в болничното заведение, където ѝ изписват антибиотици и ѝ връчват епикризата от престоя ѝ в болничното заведение. В документа, с който разполага, е записано, че
 Вече сме на трето място в Европейски Съюз по брой влезнали в болница поради ковид Вече сме на трето място в Европейски Съюз по брой влезнали в болница поради ковид
България е към този момент на трето място в Европа по брой приети в болница поради ковид. Това демонстрират най-актуалните данни на Европейския...
Въпреки приема на медикаменти, дамата продължава да се утежнява и е с непрестанна температура. Близките ѝ не губят време и я откарват до болничното заведение в Шумен, където дамата е призната с ". Там тя прекарва 17 дни в извънредно тежко положение и се постанова вливане на кръвна плазма. В момента дамата се възвръща в дома си.
Въпросите
Репортер на алармира за случая на РЗИ-Шумен и Министерството на здравеопазването със следните въпроси:
1. Практика ли е в лечебните заведения, за които дава отговор РЗИ-Шумен, да се одобряват хора без проби за COVID-19?
2. Практика ли е в лечебните заведения, за които дава отговор РЗИ-Шумен, да се настаняват повече от 1 човек в стая, в случай, че не е ясно дали някой от настанените не е преносител на вируса SARS-CoV-2?
 И в София учениците от 5 до 12 клас остават у дома, заведенията ще работят до 22 часа И в София учениците от 5 до 12 клас остават у дома, заведенията ще работят до 22 часа
От петък, 12 март, всички възпитаници от 5 до 12 клас в София минават на онлайн образование, а всички заведения, включително и тези в хоте...
3. Практика ли е в лечебните заведения, за които дава отговор РЗИ-Шумен, да се крие, че има свободни стаи, в които да бъдат настанени заболели?
4. Практика ли е в лечебните заведения, за които дава отговор РЗИ-Шумен, да се настаняват хора в стаи без обикновено отопление?
5. Практика ли е в лечебните заведения, за които дава отговор РЗИ-Шумен, да не се вършат проби при изписване на хора, които потвърдено са били в контакт с носители на COVID-19?
6. Практика ли е в лечебните заведения, за които дава отговор РЗИ-Шумен, пациенти без COVID-19 да се вписват като заболели от COVID-19?
Единственият отговор, който имаме от момента, е от РЗИ-Шумен. От институцията ни отхвърлят да ни дават данни от инспекцията, назначена от шефа на болничното заведение в града, защото съдържат персонални данни на дамата, с които нямаме право да оперираме. От там ни осведомиха още, че сега по случая тече инспекция от Изпълнителна организация " Медицински контрол " и ще ни бъде обявено щом тя завърши.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР