Точно когато Сергей Лавров, руският външен министър, се канеше да

...
Точно когато Сергей Лавров, руският външен министър, се канеше да
Коментари Харесай

Politico: Пропагандата на Путин удря ЕС, докато Брюксел спи

Точно когато Сергей Лавров, съветският външен министър, се канеше да кацне в Африка в неделя, разгласява пост, в който упреква Запада за задаващата се световна хранителна рецесия в Африка, където милиони са изправени пред гладна гибел. Десетки локални медии бързо го подхванаха. Хиляди хора го споделиха във Facebook.

В същото време Жозеп Борел – главният европейски посланик, претрупан със задачата да противостои на съветския си сътрудник, въобще не е участвал в обществените медии - съгласно данни на CrowdTangle, инструмент за разбор на обществени медии, Борел е имал едно-единствено споменаване във Facebook за Африка, спрямо наводнените от вести за Лавров медии. Това споделя в собствен коментар в. " Политико ".

Последният тесногръд конфликт сред Лавров и Борел за сърцата и мозъците на хората в Африка акцентира това, което мнозина в политическите кръгове на Европейски Съюз знаят от години, само че малко на брой са склонни да признаят обществено: в бързо разрастващата се борба за дезинформация сред Русия и Европейски Съюз, Европа остава губеща поради незадоволително принадлежности и запаси, с които да се бори със комплицираната игра на Кремъл, която комбинира подкрепяните от страната медии в страната, десетки дипломати, пръснати по света и, от време на време, скрити принадлежности за разпространяване на подправени вести и откровени неистини за поощряване на политическите упоритости на Москва в четирите краища на земното кълбо.

Тези тактики се постановиха, откогато Русия нахлу в Украйна в края на февруари - и изключително откакто Москва стартира подвеждащо да упреква западните наказания, че поради тях международните доставки на зърно стоят заключени в Украйна. За Лавров виновността лежи в полето на Европа и в поста си, ориентиран към африканската аудитория, той подсети на всички " кървавите закононарушения на колониализма ".

Така хитрата съветска тактичност може бързо да се разшири, откакто опитният външен министър на Русия обикаля четири африкански страни тази седмица – тактичност, против която Европейски Съюз не може елементарно да се пребори. Въпреки необятно публикуваните наказания против държавните медии в страната като RT и Sputnik в границите на Европейски Съюз, съветските медии не престават да доближават до десетки милиони хора по света с намерено проруско обръщение. В отговор блокът от 27 страни не съумя да се опълчи на тази цялостна преса от неистини, като постоянно разчиташе на сдържани прессъобщения, скучни фотоси и дребен брой длъжностни лица, отговарящи за развенчаването на съветската дезинформация.

Способността на Русия да прокарва своята дезинформация в международен мащаб, до момента в който Европейски Съюз следи най-вече в профил, не е това, на което Брюксел се надяваше, когато натисна подкрепяните от Кремъл медии след нахлуването в Украйна.

Години преди офанзивата на Москва против западния й комшия европейските страни бяха разграничени по въпроса какъв брой мъчно да се опълчват на съветската дезинформация, като няколко държавни управления тук-там като Унгария и Италия от време на време бяха намерено благосклонни към режима на Владимир Путин. Сега Европейски Съюз съзнателно работи със Съединени американски щати и Обединеното кралство, с цел да развенчае лъжите на Кремъл, в това число че украинският президент Владимир Зеленски е неонацист.

Източник: БГНЕС
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР