Точно две години след първите на протести на медицински сестри,

...
Точно две години след първите на протести на медицински сестри,
Коментари Харесай

Отново протест на медицински специалисти

Точно две години след първите на митинги на медицински сестри, експертите още веднъж излязоха пред Министерството на здравеопазването. Те считат, че страната не е изпълнила главните им претенции - възстановяване на изискванията на труд и възнагражденията, както и отпадане на комерсиалния модел в държавното опазване на здравето, заяви БНР.

Към 12 часа към 50 медицински сестри от цялата страна от Синдиката на българските медицински експерти се събраха пред постройката на Министерството на здравеопазването.

Те споделиха, че настояванията им остават същите като преди 2 година, и обявиха, че страната не е изпълнила нито едно от тях, както и настояването за повишение главните хонорари на медицинските сестри.

От Синдиката на българските медицински експерти показаха несъгласието си и във връзка с допълните средства, които получават в изискванията на пандемия.

" Тъй като предишния месец сме имали единствено 12 заболели, които са с позитивни PCR-и, не ни дадоха пари, 1000 лв.. Дадоха на отделението едни пари като обща сума, които да се разделят на всички работещи, и се получиха по 277 лв. ".

" Преценяват на кой по кое време да дадат към този момент на локално равнище, като на санитарката решиха 1000 лв., а двете сестри си разделят по 500 ", добави друга.

Сестрите допълниха, че заплатите от 950 лева на доста места в страната не са достигнати.

Председателят на синдиката Мая Илиева съобщи:

" За страдание, и тези подаяния, които в този момент сега ги дават от 360 лв. се оказва, че откакто тези пари бъдат обложени с налог, на доста места те стават към 200. Тези средства рано или късно ще бъдат спрени. Без медицински експерти опазване на здравето няма по какъв начин да има в Българя. Тук за качество въобще няма да приказвам. Пациентът е оставен на произвола ".

" Продължаваме с настояванията си отпреди две години, само че в този момент настояваме най-много за това, да има такива законодателни промени, които да дават опция на медицинските експерти да остават да работят в България ", разяснява по-рано през днешния ден в предаването " Преди всички " Мая Илиева, водач на Синдиката на българските медицински експерти.

Мая Илиева уточни още, че ще стачкуват още веднъж за по-добри условия на труд и по-високо възнаграждение, с цел да не се постанова на медиците да работят на две или три места, както и една здравна сестра да не обслужва 50 пациенти, а също за увеличение на заплащането за изключителния и нощния труд.

" Медицинските експерти са принудени да работят на няколко места, тъй като не получават обикновено възнаграждение, само че в случай че работеха вкупом място, това щеше докара до банкрутиране на доста лечебни заведения, по тази причина съгласно тома е съзнателно, да се ползва геноцид нацяло едно съсловие ".

" Сега от министерство на опазването на здравето се пробват да наложат една компетентност " здравни асистенти " и студенти по медицина, които да работят в лечебните заведения, поради дефицита на медицински сестри, само че тези хора не носят отговорността на медицинските експерти, те нямат и компетенциите на медицинските експерти това е безусловно нелегално - в случай че нещо се случи с пациент, отговорността се носи от нас, не от здравните асистенти ".

По думите на Илиева би трябвало да се промени методът на финансиране на лечебните заведения, тъй като по време на пандемията, когато е бил спрян плановият банкет, приходите за заплати са били незадоволителни.

" Може да се реши да вземем за пример частните лечебни заведения да не получават пари от НЗОК, а във връзка със заплащането по 1000 лева за медиците на първа линия се оказа, че не всички от тези хора са получили средствата, а са ги получили хора, които не са на първа линия - няма надзор още веднъж. Така се източва и Здравната каса... "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР