Точно две години след адската жп катастрофа, която погуби 7

...
Точно две години след адската жп катастрофа, която погуби 7
Коментари Харесай

ДПС почете с цветя и курбан жертвите в Хитрино

Точно две години след адската жп злополука, която погуби 7 души, рани 29 и срина десетки здания в шуменското село Хитрино, жертвите бяха почетени с курбан и венци. Инициативата е на Движение за права и свободи, а тъжният 10 декември почете персонално водачът Мустафа Карадайъ.
 Мустафа Карадайъ утешава Шенай, която загуби наследник и брачен партньор на 10 декември 2016 година  Мустафа Карадайъ и доктор Нигяр Джафер сервираха цветя и се помолиха пред къщата на починалите Танер и Дениз, татко и наследник  Беше даден курбан теле. Цялото село ще получи от месото му.  Беше даден курбан теле. Цялото село ще получи от месото му.  Над 200 души участваха в помена и сервираха цветя пред гибелните места  Недрия споделя, че страховете не стихват  Влаковете не престават да минават през Хитрино с висока скорост, настояват хората
„Ние сме тук, с цел да покажем нашата заедност, сплотеността в положителните и в неприятните дни. Живеем в сложни, комплицирани времена и с цел да се оправяме с провокациите всеки един от нас би трябвало да откри опора в положителното, в полезностите. Всички ние сме се събрали в този ден, вярвайки точно в заедността и сплотеността ни като мощ за справяне с предизвикателствата“, сподели ръководителят на Движение за права и свободи.

Зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от Шуменски район доктор Нигяр Джафер пък акцентира, че след такава покруса е доста значимо институциите и хората, от които зависи, да са си създали изводите за потребността от предварителна защита. „Това, което претърпяха тези хора с нищо не може да се компенсира, без значение каква къща ще се построи и по какъв начин ще се оправи инфрастрактурата“, съобщи тя.

След молитва по мюсюлмански обред и принасяне в жертва на 500-килограмово теле, над 200-та присъстващи сервираха цветя пред всеки дом на умрял. Пред новата си двуетажна къща ги посрещна ридаеща Шенай Ахмед, която загуби брачна половинка Танер и сина Дениз/18г./ в страшния ден.

От прилежащото село Тимарево беше пристигнал бащата на Бедри Юсуфов/45г./, който бе открит финален под останките на изпепелената Автогара. Близките на починалите чакат отмъщение и са неутешими.

В Хитрино към този момент са издигнати 23 нови къщи с дарения на Камарата на строителите и от фонд „Социална закрила“ към Министерство на обществените грижи. Догодина следва да бъдат ремонтирани улици, осветяване и публични здания с евросредства. В Окръжния съд в Шумен продължава делото против двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, упрекнати за жертвите, ранените и нанесените вреди. Като причина прокуратурата сочи превишената скорост на влака-убиец. Във вторник е следващото съвещание по проблема, ще бъдат разпитвани непознати специалисти с видеоконферентна връзка.

Хората от Хитрино: Цял живот ще страдаме

Такава покруса не може да се не помни – безапелационни са хората от Хитрино две години след дерайлирането на влака с пропилен и последвалите гърмеж и пожар. „Сънуваме го, настръхваме при всеки преминаващ влак“, споделя пенсионерката Недрия. Тя развила диабет след нещастието. Със брачна половинка си от два месеца живеят в нова къща и не се отхвърлят от Хитрино, макар че влаковете отново фучат с висока скорост през обитаемото място.

„Моето семейство беше щастливо, бяхме постигнали всичко, а в този момент цялостен живот ще страдаме“, плаче и вдовицата Шенай, изгубила наследник и брачен партньор. Останала е сама с втория си наследник Юнуз/24г./. Гневна е, че виновниците отново минават с висока скорост. Вижда ги от прозореца си всеки ден, тъй като новата й къща отново е до жп.линията. „Избиха почтени хора, в този момент чакаме възмездие“, споделя дамата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР