Точно ден преди визитата на премиера Кирил Петков в Скопие

...
Точно ден преди визитата на премиера Кирил Петков в Скопие
Коментари Харесай

Северна Македония е с ново правителство и стари кризи

Точно ден преди визитата на премиера Кирил Петков в Скопие Народното събрание на Република Северна Македония избра Димитър Ковачевски за министър-председател на мястото на подалия оставка Зоран Заев.

Одобряването на новото държавно управление отпред със социалдемократа Ковачевски се случи след два дни диспути в Народното събрание, почнали в събота. И избирането стана с 62 от 120 гласа вместо 64-те, на които се смяташе, че ръководещото болшинство може да разчита. Причината е, че двама депутати отсъстваха. СДСМ резервира надзор върху ръководството благодарение на албанската партия " Алтернатива ", която получи три министерски поста в новия кабинет, въпреки да има единствено четирима депутати в Народното събрание.

Ковачевски е някогашен зам.-министър на финансите в кабинета на Заев, който се отдръпна след тежка загуба на локалните избори предишния октомври. Новият министър председател има докторска степен по стопанска система и е асоцииран професор на Американския лицей в Скопие. През 2011 година е специализирал цифров маркетинг в бизнес учебното заведение в " Харвард " и в икономическия факултет в Подгорица, Черна гора.

Ковачевски увери след гласуването в неделя вечер, че стартира дейна работа още от сутринта - първо с енергетиката, а във вторник и по тематиката за македонската евроинтеграция, която ще бъде разисквана с Кирил Петков. Посещението на българския министър председател ще бъде първата задгранична аудиенция за новото държавно управление в Скопие, както и първото публично двустранно посещаване в чужбина за Петков.
Реклама Проблемите не чакат
" Не желаеме 100 дни толеранс и влизаме в разгара на проблемите и провокациите ", даде обещание Ковачевски. Справянето с енергийната рецесия ще бъде приоритет на новия кабинет, сподели той пред Народното събрание. И добави, че на фона на бурно растящите цени на силата и рецесиите в бизнеса и опазването на здравето неговото държавно управление ще работи за опазване на стандарта на живот на хората и жизнеспособността на фирмите.

Правителството идва с проект за 130 млн. евро за наливане пари в енергетиката и обществените стратегии, който да помогне за прекосяване през тежката зима. Освен тази непосредствена цел държавното управление съобщи и по-дългосрочни цели като увеличение на междинната заплата до 500 евро (с към 50 повече, в сравнение с в момента), повишение на вложенията в инфраструктура и привличане на повече задгранични вложения. Сред останалите ограничения Ковачевски загатна и узаконяване на търговията с криптовалути, с цел да може страната да " бъде в крайник " със актуалните трендове.

Новото държавно управление ще има 21 министри, с един повече от предходното (това ще бъде министър без портфейл, виновен за диаспората). Осем от предходните министри ще бъдат заменени, в това число тези на защитата и на опазването на здравето - Радмила Шекеринска и Венко Филипче (ключови фигури за СДСМ), надлежно със Славянка Петровска и Беким Сали.

Единственият, който си потегля шумно и с мнения, че го прави не по свое предпочитание, е някогашният министър по европейските въпроси Никола Димитров. Той имаше основна роля в договарянето на съглашението с Гърция през 2018 година, което докара до смяна на името на Северна Македония и разблокиране на пътя й към участие в НАТО и към Европейски Съюз (блокиран още веднъж две години по-късно от България). Преди дни Димитров загатна, че " някой " желае той да е отвън държавното управление и страната, като му е препоръчан посланически пост във Вашингтон, който той е отказал. Освен това предизвести новия кабинет да бъде деликатен в диалозите с България, като изрази терзание, че някои хора - като външният министър Буяр Османи, който резервира поста си - може да натискат за пробив " непременно ", което да навреди на ползите на Северна Македония. " Надявам се да бъркам, само че това са усещанията ми ", съобщи Димитров.
Реклама
Надежди за пробив по време на визитата на Петков по този начин или другояче няма. " Не пристигам с анекс към Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а с градивен звук и подготвеност за ново начало ", споделя българският министър председател в изявление за македонската организация МИА. Надеждите на ръководещите Северна Македония към момента са да съумеят да реализират смяна на българската позиция с новото държавно управление в София. Но към този момент се усеща само намаляване на тона, само че не и на политиката.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР