Точно 76 години, след като невръстният цар Симеон II и

...
Точно 76 години, след като невръстният цар Симеон II и
Коментари Харесай

Говорит Москва: Русия официално обяви Симеон II за цар

Точно 76 години, откакто невръстният цар Симеон II и фамилията му бяха прогонени от България в резултат на натрапен и следен от Съветска Русия референдум против монархията, Русия на Путин очевидно реши да поправи историческата си неточност и разгласи същия Симеон Сакскобурготтски за цар на България. Това се случи по време на визитата у нас на ръководителя на Отдела " Външни църковни връзки " на Руската православна черква митрополит Волоколамски Антоний, прочут като външния министър на Московската патриаршия.

Поводът за неговата аудиенция е 70 години от основаването на Подворието на Патриарха Московския и на цяла Русия в София, като точно на Никулден - 6 декември той отслужи тържествена литургия в столичния храм " Св. Николай “, наричана Руската черква.

Руският епископ се срещна с български митрополити, като по време на диалозите си и църковните служби бе придружаван от съветския дипломат в София Елеонора Митрофанова и от водача на АБВ Румен Петков. 



А портретът от стената единствено ме следи: Руският дипломат Елеонора Митрофанова приветства в посолството в София външния министър на Руската православна черква митрополит Антоний. На стената висят портретите на съветския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров

Митрополит Антоний от Москва не бе признат от нито един настоящ български общественик, само че пък бе персонален посетител в двореца " Врана " на някогашния цар и екс министър председател Симеон Сакскобургготски. Всъщност синът на цар Борис III бе единственият почитан, въпреки и не действително във властта политик, който беседва с съветския епископ в разгара на войната на Русия против Украйна.

Както е известно Руската православна черква отпред с патриарх Кирил всеки ден отслужва молебени за победа на съветската войска в Украйна, а съветският патриарх разгласи, че съветските бойци, починали в Украйна, ще получат помилван на греховете.



Симеон II беседва общително в дома си във Врана с владиката Антоний и Митрофанова

На уеб страницата на Московската патриаршия се появи любопитно известие, че митрополит Волоколамски Антоний е бил признат от главата на Българския царски дом Симеон II Сакскобургготски, което в действителност значи, че Руската православна черква публично признава Негово Величество за български цар и за единствен кандидат за българския престол.

В уеб страницата на Отдела за външно-църковни връзки на Руската патриаршия се споделя, че митрополит Антоний „ топло е приветствал Симеон II от името на Московския патриарх Кирил “, като е отбелязал ролята му за „ запазването на единството на БПЦ “, както и „ персоналния му принос в подсилване на връзките сред Руската и Българската православни църкви “.

" На собствен ред Цар Симеон ІІ изпрати благопожелания до главата на Руската черква ", четем пък в формалния уебсайт на Сакскобургготски. Симеон и гостите му алегорично се снимаха пред портрета на цар Борис III, който пък въпреки да бе съдружник на Хитлер по време на Втората международна война, не разгласи война на Съюз на съветските социалистически републики.



Пратеникът на патриарх Кирил беше посрещнат пред Руската черква с митинг. Граждани разпънаха плакати " Тук не е Москва ", " STOP PUTIN, STOP WAR " и скандираха " Убийци. Хората стачкуваха против войната в Украйна и наличието на представител на страната агресор в България, както и против поддръжката на Московската патриаршия за съветската войска.

Докато течеше демонстрацията, митрополитът отслужи в църквата архиерейска света литургия дружно с Ловчанския митрополит Гавриил и Мелнишкия свещеник Герасим, основен секретар на Светия синод на Българската православна черква.



Мелнишкият свещеник Герасим и Ловчанският митрополит Гавриил отслужиха литургия в Руската черква точно на Никулден дружно с съветския епископ Антоний

Според уеб страницата " Двери " на службата в съветското подворие на 6 декември са пристигнали и съветски дипломати от близки на Владимир Путин страни – съветските посланици в Сърбия и в Северна Македония, както и посланикът на Беларус у нас Никита Лешуков. Присъствието на съветския дипломат в Северна Македония удостоверява съмненията за опит за политическо въздействие посредством македонския църковен въпрос.

Сред присъстващите в съветския храм имаше и български обществени персони, ангажирани с придвижване „ Русофили “ и популяризирането у нас на руската идеология. Лидерът на АБВ Румен Петков, който беше паралелно до дипломат Митрофанова, назова протестиращите пред храма против поддръжката на Руската черква за войната „ духовни и нравствени нищожества “, „ увити в украински флагове “.



Официално не беше обявено дали Ловчанският митрополит Гавриил и Мелнишкият свещеник Герасим, както и Симеон Сакскобургготски по някакъв метод са осъдили съветската експанзия в Украйна и дали по време на срещата с външния министър на РПЦ са призоволи за мир и за по-бързо привършване на войната. В това отношение обаче българският хайлайф беше отсрамен от Пловдивския митрополит Николай, който също беседва с владиката Антоний.

Дядо Николай насочи привествие към московския посетител, в което се споделя, че тялото Христово страда заради братоубийствената война сред Русия и Украйна.

В привествието митрополит Николай търси аргументите за войната и споделя, че няколко години преди започването ѝ православният свят е бил обезпокоен от междуцърковен спор за пълномощия, в който последователно са въвлечени допълнително или по-малка степен всички останали православни църкви.



" Един спор за църковна пълномощия, споделя митрополитът, може да бъде позволен единствено и само от позициите на християнската обич и на каноничното право. Всякакви други начини за неговото разрешаване, не дай Бог със всемирски способи и подходи, могат да създадат спора още по-дълбок и това сега се случва пред очите ни. "

Митрополит Николай споделя още, че нямаме право да позволяваме един спор сред два православни народа да се разгръща като пожар върху цялата вселенска православна черква.

Неговото мнение е, че военният спор сред двете страни е директно разследване от предхождащия го трансцедентен спор и до момента в който не бъде отстранена повода, няма да бъде поправено следствието. Или до момента в който не бъдат излекувани раните върху Църквата, няма да бъде преодолян спорът сред народите.

Митрополит Николай засяга основаването на Украинската автокефална православна черква през 2018 година, която се отдели от Московската патриаршия, като това провокира ерес в православния свят.

Вселенският патриарх Вартоломей, който е отпред на Светия Синод на Константинополската патриашия, съобщи през януари 2019 година така наречен томос – документ, с който се афишира независимостта на Украинската православна черква. Решението бе взето от Вселенската патриашия, която анулира декрет от преди 350 години, посредством който Киевската митрополия стана подчинена на Московската патриаршия.

Според признатия правилник църквата се оглавява от примас с купата „ Митрополит на Киев и на цяла Украйна “. На интронизацията на митрополит Епифаний, което се организира на 3 февруари 2019 година в катедралата „ Света София “ в Киев, участват президентът на Украйна Петро Порошенко, представители на държавното управление и задгранични делегации. На интронизацията участват и представители на Константинополската патриаршия, само че други поместни православни църкви не изпращат свои представители на церемонията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР