Точно 7 040 заявки са били подадени до момента в

...
Точно 7 040 заявки са били подадени до момента в
Коментари Харесай

Хрониките на ФАРА - 19 е равно на 7 040

Точно 7 040 поръчки са били подадени досега в общо 19-те издания на фестивала ФАРА

ФАРА, фестивалът на най-смелите и изобретателни рекламни формати и местни акции, затвърждава достиженията на информационната промишленост в България към този момент съвсем две десетилетия. Всяка година ФАРА се трансформира, с цел да може да отговори на последните трендове на пазара, по този начин както се видоизменя пред очите ни и рекламният отрасъл. Събрахме на едно място информация и обстоятелства за дългия път, който фестивалът е минал през годините, с цел да ви представим „ Хрониките на ФАРА “, а измененията ще не престават:

2000 година – „ Първи народен фестивал на рекламата за премиите на АРА – България “ си слага за цел да направи обзор на достиженията в българската реклама през 90-те години на предишния век. Всички реклами, участващи в състезанието, са показани на галерия в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов”, а церемонията по връчването на премиите се организира в Народния спектакъл „ Иван Вазов”. За да може церемонията да се предава непосредствено по Националната телевизия, уредниците от Асоциацията на рекламните организации (АРА) упорстват фестивалът да бъде приет за културно събитие от общонационално значение - тогава съгласно Закона за радиото и малкия екран отпада условието рекламата в Българска национална телевизия да не бъде повече от четири минути на час. Националният съвет за радио и телевизия обаче не дава единодушието си.

Агенция S Team Bates Saatchi&Saatchi е оповестена за „ Агенция на 90-те “, а рекламният видео клип на Supradyn®, направен от организация Суинг, печели първата в историята на Фестивала златна премия.

2001 година – Вторият фестивал се организира в курорта Албена, а церемонията е излъчена и в ефирен ефир. „ Агенция на годината “ е S Team Ideas Group.

2002 година – Фестивалът се организира се в курорта Слънчев бряг и минава под надпис: „ В поддръжка на концепциите “. „ Агенция на годината “ става Маккан – Ериксон София.

2003 година – Фестивалът се завръща с гала в Албена и връчва премията за „ Агенция на годината “ на Маккан – Ериксон София.

2004 г . – Факт е първата фестивална брошура със поръчки, която се популяризира по време на фестивала в Албена. New Moment New Ideas Company сграбчват премията за „ Агенция на годината “. Мото на фестивала е „ В поддръжка на концепциите “, а подадените поръчки са рекордни към оня миг - 419.

2005 година – Със слоган „ Идеите идват “ церемонията се осъществя в Слънчев бряг, а премията за „ Агенция на годината “ е връчена на Noble Graphics Creative Studio.

2006 г . – Годината е основна за рекламния фестивал, тъй като се завръща в Албена с ново име (ФАРА – Фестивал на Асоциацията на рекламните агенции), ново лого и нов дизайн на премията, както и нова категория – „ Рекламодател на годината “, извоювана от Nova TV. „ Агенция на годината “ е New Moment New Ideas Company. С новото си име и слоган – „ Една концепция по-светло “, ФАРА осветява пътя на 492 подадени за присъединяване поръчки.

2007 година – Фестивалът продължава да се организира в Албена, а мотото е „ Годишен обзор на рекламата “. Наградата за „ Агенция на годината “ е връчена на New Moment New Ideas Company, а като „ Рекламодател на годината “ е отличена Обединена българска банка.

2008 г . – Деветият фестивал съответствува с олимпийската 2008 година, а мотото е „ Рекламиада 2008 “. Изпратените поръчки бележат безспорен връх с 565 броя. За първи път се вкарва премия за „ Медиа организация на годината “, а статуетката за спечелилите – звездата на ФАРА, придобива типа, в който се резервира през идващите 10 години. Звездата за Творческа организация и Медийна организация взимат Ogilvy & Mather Sofia и Publicis MARC Group, а „ Рекламодател на годината “ е WWF.

2009 година – Фестивалът е юбилеен и е под мотото „ Най-добрите рекламни изтезания на годината “. Награда за „ Творческата организация на годината “ взима Ogilvy Group, „ Медийна организация на годината “ става ДДБ София, а „ Рекламодател на годината “ е M-tel.

2010 г . – Тежката година на финансова рецесия води до риторичния въпрос „ А ти какво измисли? “, а броят на поръчките спада по обясними аргументи. Награда „ Творческата организация на годината “ взима DDB Sofia, „ Медийна организация на годината “ отива при Mindshare, а „ Рекламодател на годината “ още веднъж е M-tel.

2011 година – Рекламната акция за фестивала показва произведения на български илюстратори. За първи път в историята на ФАРА жури дава аргументация за своя избор при гласуването. Отличени с награди са: „ Творческа организация на годината “ - Noble Graphics, „ Медийна организация на годината “ - reforma, и „ Рекламодател на годината “ - YM Glory.

2012 година – Церемонията за първи път се излъчва в интернет и за първи път журито получава опцията да присъжда повече от една златна, сребърна или бронзова премия в категория. Мото на фестивала е „ Битката на рекламите “. Големите трофеи сграбчват DDB Sofia за „ Творческа организация на годината “, reforma за „ Медиа организация на годината “ и Handy за „ Рекламодател на годината “.

2013 година – Фестивалът се организира под мотото „ AVE ФАРА “ и с идея, залагаща на това, че рекламната концепция е сама против всички - против периоди, бюджети и проблеми при осъществяването. Но, сходно на гладиаторите, най-хубавите реклами са на арената в Албена. Наградите за „ Агенция на годината “ – креативна и медийна, взимат надлежно DDB Sofia и NEXT- DC, а Загорка АД става „ Рекламодател на годината “. За първи път в програмата на фестивала е включена премия Grand Prix за най-хубаво достижение в българската реклама за годината и образец за подражателство за гилдията. Наградата е връчена още същата година на организация reforma за акцията „ Отива една жена при лекаря ".

2014 година - Петнадесетото издание на фестивала през 2014 година минава под мотото „ Доброто побеждава “. ФАРА 2014 остава в историята като фестивала с най-вече поръчки за обществени акции. Отличени за „ Творческа организация на годината “ са Noble Graphics, „ Медийна организация на годината “ NEXT- DC и „ Рекламодател на годината “ Загорка АД.

2015 година – За повторно в историята е връчена премията Grand Prix - организация New Moment New Ideas Company получава Голямата премия за акцията „ Животът на Хана “. Мотото на фестивала е „ Триумф над бюджета “ , а премиите за „ Творческа организация на годината “, „ Медиа организация на годината “ и „ Рекламодател на годината “ печелят надлежно DDB Sofia, reforma и UNHCR Bulgaria.

2016 г . – Фестивалът се мести в Пловдив, а към програмата е прибавен и лекционен панел. ФАРА минава под надпис Data трансформатор “ . Голямата премия за организациите се сплотява и към този момент се връчва премия за „ Агенция на годината “, извоювана от NEXT-DC, а като „ Рекламодател на годината “ е отличена Загорка АД.

2017 година – Най-престижният конгрес на изобретателната промишленост в България прибавя и панел с уъркшопи към обучителната и лекционната стратегия. „ Агенция на годината “ са Saatchi & Saatchi Sofia, а „ Рекламодател на годината “ - още веднъж Загорка АД. Мотото на ФАРА през 2017 година е „ Пресечна точка на бизнес и въображение “.

2018 година - Трансформацията на фестивала продъжлава ! Статуетката за всеки награден рекламен план е разграничена на две и се връчва за първи път освен на рекламната организация, само че и на рекламодателя. Концепцията „ Работим дружно и печелим дружно “ отбелязва доверието сред двете страни и ги награждава за тяхната храброст и партньорство. Интересът към ФАРА продължава да пораства и през 2018 в състезанието се включват 28 рекламни организации с 322 поръчки, а броят на закупени акредитации е с 20% повече от миналата година.

„ Агенция на годината “ е guts&brainsDDB със 7 златни, 5 сребърни и 18 бронзови награди, следвана от Noble Graphics с 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови оценки и All Channels Advertising с 3 златни, 3 сребърни и 6 бронзови награди. Nitram взимат 2 златни, 3 сребърни и 4 бронзови награди, а The Smarts - 1 златна, 3 сребърни и 3 бронзови награди. Сред финалистите са организациите Tribal Worldwide София, NEXT-DC, Reforma, NRG BRANDS, Ogilvy Group, FOUR PLUS, New Moment New Ideas Company, ATeam, gobox, Yellowmark., 121 Agency . Рекламните организации Saatchi & Saatchi, Leo Burnett и Publicis Sofia, част от групата на Publicis One , тази година не вземат участие във ФАРА, защото през миналата година на световно равнище организацията пренасочва ресурсите си към създаване на платформа с изкуствен интелект, наречена „ Marcel “.

Звездата за рекламодател на годината през 2018 година получава Telenor в оспорвано състезание със Загорка АД, Ростар БГ ЕООД, Перно Рикар България, Банка ДСК, Трейдинг 212 , следвани от DECATHLON България, EVN България, WWF България, Carlsberg България, ЛИДЛ България, THEATRO, Международен София Филм Фест, Нухелт АД
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР