Точно 30 - толкова се редовните пленарни дни до края

...
Точно 30 - толкова се редовните пленарни дни до края
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Точно 30 - толкоз се постоянните пленарни дни до края на годината, с които новото Народно заседание разполага, с цел да одобри близо 20 законопроекта, в случай че желае България да получи плануваните за 2023 година над 1.4 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност. Изпълнението на задачата наподобява в случай че не изцяло невероятно, то мощно рисковано, се споделя в в навечерието на откриването на 48-ото Народно заседание на 19 актомври т.г. Като най-проблемен се обрисува антикорупционният закон, а Европейска комисия не планува ред, по който да се получава единствено част от средствата, в случай че са направени част от промените.
//ТОП 3Ново тълкувателно дело: задължен ли е съдът да лишава шофьорската брошура при всички случаи на транспортно закононарушение
Длъжен ли е съдът да постановява лишаване на шофьорската брошура във всички случаи на осъществено транспортно закононарушение, или може и да не наложи това кумулативно наказване, когато има изключителни или многочислени смекчаващи условия. Това е всъщност въпросът по новото Тълкувателно дело № 1/2022 година на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, формирано по искане на основния прокурор. Проблемът идва от несъгласието сред два текста на Наказателния кодекс - член 55, алинея 3, съгласно който при изключителни или многочислени смекчаващи условия съдът може да не наложи по-лекото наказване, което законът планува наред с лишаването от независимост, и въпреки това - член 343г, съгласно който във всички случаи на осъществени закононарушения по член 343, 343а, 343б и 343в, алинея 1 съдът постановява и отнемане от право да се упражнява избрана специалност или активност, в тази ситуация - да се ръководи МПС. Изброените текстове включват необятен набор на транспортни закононарушения - от злополука, при която са породени единствено имуществени вреди през причиняване на тежка или междинна телесна щета или гибел, шофиране с алкохол в кръвта на 1.2 промила или след приложимост на опиати, или пък шофиране преди да е изтекло предходно наказване отнемане от правоуправление.
Съветът за криминологични проучвания би трябвало да проработи до две седмици
Постановлението на Министерския съвет за основаване на Съвет за криминологични проучвания бе в петък и влезе в действие незабавно, като залага много къси периоди за задействането му. Институциите, които би трябвало да излъчат собствен представител в съвета, имат 7-дневен период да го създадат, измежду тях е и представител на Висшия адвокатски съвет, зам.-министър на правораздаването, вътрешният министър или избран от него заместител, зам. ръководител на Върховен касационен съд, който е и ръководител на Наказателната гилдия и други В 14-дневен период министърът на правораздаването би трябвало да издаде заповед за установяване на поименния състав на съвета и той да проработи. До 15 декември би трябвало да е призната работната стратегия на съвета за 2023 година
Отпадна условието водачите в публичния превоз да минават психопрегледи
Удостоверението за психическа валидност на водачите в публичния превоз става безсрочно, като единствено в избрани случаи то ще бъде отменяно и вероятно издавано отначало. Досега се изискваше на всеки 3 години професионалните водачи да минават през психически обзор. Промяната в наредбата за условията за психическа валидност на водачите е подписана в сряда от служебния вицепремиер и министър на превоза Христо Алексиев незабавно откакто изтече срокът за, само че към момента не е обнародвана. Удостоверение за психическа валидност ще се изисква при постъпване на работа на таксиметрови водачи, водачи на транспортни средства за пътна помощ, транспорти за лична сметка, публичен транспорт на пасажери или товари, както и за ръководителите на изпитните комисии. При загуба на дееспособност за шофиране при отнети всички контролни точки, удостоверението за психическа валидност ще бъде обезсилвано и лидерът ще би трябвало да премине ново проучване. Още по тематиката.
Реклама //ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК
> > Откакто станаха ясни резултатите от изборите, Иван Гешев изрично се осъществя като политически състезател, само че от позицията на основен прокурор - обстановка, която е допустима единствено в България. Главният прокурор упрекна политиците за взрива на престъпността, към който прокуратурата и Министерство на вътрешните работи нямали отношение. Оставането на Гешев, запазването на модела на безнаказан основен прокурор и безконтролна прокуратура е въпрос, който от дълго време към този момент не е единствено вътрешнополитически.

> > Забраната да се носи религиозно облекло и други знаци на работното място не съставлява дискриминация, стига да се ползва към всички служащи и чиновници, реши Съдът на Европейски Съюз по питане на белгийски съд (). Признакът за дискриминация, учреден на " вяра или убеждения ", би трябвало да се разграничава от признака " политически или други отзиви " и обгръща както религиозните убеждения, по този начин и философските или духовните убеждения. Религията и убежденията следва да се одобряват за един, а не като два разнообразни признака за дискриминация.

> > Европейския съд по правата на индивида одобри, че швейцарското законодателство дискриминира овдовелите мъже, които получават по-малко държавнo обезщетение за овдовяване от дамите. " Федералният закон за наследствената пенсия постановява, че компенсацията за овдовяване се приключва, когато най-малкото дете навърши 18 години само за овдовели мъже, до момента в който това не се случва при дамите ", установи Европейски съд по правата на човека в.
//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ Като " фотография на деня " дефинира Лекс.бг оповестената на уеб страницата на прокуратурата снимка на основните прокурори на страните в Европейския съюз, които в четвъртък и петък се събраха в Хага на 16-ата среща на Консултативния конгрес на основните прокурори и ръководители на прокурорски служби на Европейски Съюз. Като " фотография на деня " дефинира Лекс.бг снимка на основните прокурори на страните в Европейския съюз, които в четвъртък и петък се събраха в Хага на 16-ата среща на Консултативния конгрес на основните прокурори и ръководители на прокурорски служби на Европейски Съюз. Реклама
Върховният административен съд произнесе основополагащо за българската правосъдна процедура решение, неподлежащо на следващо обжалване, че за подправено позитивен тест за опиати страната, в лицето на съответната регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи, направила инспекцията, дължи на потърпевшия лидер обезщетение както за претърпените от него неимуществени вреди, по този начин и за имуществените последствия > > Блог на адв. Силвия Петкова

Когато консуматор предяви иск за връщане на платеното от него поради приета за неравноправна уговорка в контракта с кредитора и той бъде отчасти почетен, не му се разпореждат разходи за отхвърлената част от желае. Това одобри състав на Върховен касационен съд с определение, с което за първи път висши съдии излагат виждане по противоречивия в практиката въпрос за относимостта на едно решение на Съда на Европейския съюз по испанско питане за разпределянето на разноските по искове на консуматори у нас.

Според решение на Съд на Европейския съюз:. Решението е по преюдициално питане на Софийският градски съд, който се обръща към Съда на Европейски Съюз, откакто испанският съд отхвърля да отнеме издадената в Испания шофьорска брошура на български жител в осъществяване на присъдата. Лишаването от право на ръководство на автомобил не е измежду наказванията, планувани в Закона за взаимното признание на правосъдни решения по наказателни каузи в Европейски Съюз и в рамковите решения, отнасящи се до осъществяване на санкции в Европейски Съюз, стимулира се испанският съд > > Лекс.бг
В " Академия по права на индивида " авторитетни правозащитници ще образоват млади експерти " Академия по права на индивида " е най-новата самодейност на Фондация " Български юристи за правата на индивида ", която цели гратис образование на млади експерти: прокурори, съдии и юристи, които имат до 7 години стаж. Лектори ще бъдат адв. Здравка Калайджиева, арбитър в Европейския съд по правата на индивида (2008- 2015 г.), юристите Стоян Мадин, София Разбойникова, Златка Стефанова, Мария Шаркова, Наташа Добрева, Диляна Гитева и други В рамките на Академията се планува и осъществяване на симулации на развой пред Европейски съд по правата на човека. Срокът за записване е до 19 октомври, а продължителността на образованието е 12 месеца (по З дни месечно). Повече за програмата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР