Точно 12 филма ще се борят за наградата на „ДОМЕЙН

...
Точно 12 филма ще се борят за наградата на „ДОМЕЙН
Коментари Харесай

„Мълчанието на сестра ми“ - българското участие в Балкански кино фестивал

Точно 12 кино лентата ще се борят за премията на „ ДОМЕЙН БОЙАР “ в Балканския конкурс на 23-тия " София Филм Фест ". По традиция в него са включени едни от най-успешните ленти, създадени в района през последната година.
Най-новият филм на българският режисьор Киран Коларов („ Служебно състояние ординарец “, „ Бунтът на L “) - „ Мълчанието на сестра ми “ ( “My Sister’s Silence”, 2018 г.) е българското предложение в Балканския конкурс. Филмът споделя трагикомична история за събитията в едно семейство – бащата е изоставил нерешителната майка, както и една сбирка от пеперуди – „ доказателство” за безбройните женски сърца, които е превзел. Малкият наследник желае да стане публицист на еротични романи, а сестра му отхвърля да приказва и поддържа връзка единствено посредством компютъра си... „ Недоимъкът на обич измежду хората може би се дължи на това, че ние не желаеме да разберем близките и се интересуваме прекомерно доста от личното си битие”, споделя режисьорът.
Стартирал като план на София Мийтингс, „ Нейна работа “ ( “Her Job”, 2018 г.) е пълнометражният дебют на гръцкия режисьор Никос Лабот. Главната героиня в копродукцията на Гърция, Франция и Сърбия е 37-годишна необразована стопанка, която води непретенциозен живот със брачна половинка и децата си в Атина. За да се оправи с финансовите проблеми, тя е принудена да стартира работа като чистачка в търговски център. Въпреки странната работна среда, тя печели повече почитание и благодарност, в сравнение с в фамилията си и това трансформира визията й за живота.
„ Нейна работа “ е въодушевен от същинска история в Северна Гърция за жена, която посредством работата преоткрива персоналните си качества и независимостта. Тя толкоз впечатлява Никос Лабот, че режисьорът взема решение да опише за нея в първия си игрален филм, получил премиите за най-хубава актриса (Мариша Триантафилиду) в Солун, за най-хубав филм в конкурсната стратегия „ 1–2 “ във Варшава, както и премията на ФИПРЕССИ и премията на младежкото жури на ФИПРЕССИ още веднъж там.
Носителят на огромната премия на кинофестивалите във Варшава и Триест - „ Делегацията “ ( “The Delegation”, 2018 г.) на албанеца Буяр Алимани е копродукция на Албания, Франция, Гърция и Косово. Действието се развива през октомври 1990 година, когато комунистическият режим в Албания се пробва да задържи властта. Тогава в Тирана идва европейска делегация, с цел да ревизира по какъв начин държавното управление вкарва промените – главно условие, с цел да бъде призната Албания в Организацията по сигурност и съдействие в Европа. Делегацията е ръководена от държавен чиновник, изпратен на задача в отдалечен затвор, с цел да върне значим отстъпник в столицата.
Вторият игрален филм на Толга Карачелик „ Пеперуди” ( “Butterflies”, Турция, 2018 г.) е горчива драма за отчуждението. Главните герои в него - двама братя и една сестра, потеглят назад един към различен и към селото, в което са родени, с цел да съберат разпиляното си семейство. Заглавието идва от приказката, която майка им е разказвала като деца за лека нощ. Тримата не се познават и не знаят нищо един за различен. Събират се дружно след 30 години, на погребението на татко си... Филмът се показва в София след влиятелни фестивални оценки като Голямата премия на журито в Сънданс `18, призове в Адана, Анкара, Букурещ, Истанбул и Солун.
Пълнометражният игрален дебют на сръбския режисьор Огньен Главонич - „ Товарът “ ( “The Load”, Сърбия-Франция-Хърватска-Иран-Катар, 2018 г.), е показан премиерно в секцията „ Петнайсетдневка на режисьорите “ в Кан. Главният воин в него – Влада, е водач на камион, претрупан със задачата да придвижи загадъчен товар от Косово до Белград. Действието се развива по време на бомбандировките на НАТО в Сърбия през 1999 година Творбата има 11 награди и 12 номинации в актива си, измежду които наградата „ Федеора “ за най-хубав чуждоезичен филм в Хайфа `18, „ Сърцето на Сараево “ за най-хубав артист Леон Лучев и Специален диплом от кинофестивала в Любляна.
С третия си филм „ Историята на един летен ухажор “ ( “The Story of a Summer Lover”), копродукция на България-Румъния, обещаващият румънски режисьор Пол Негоеску припомня за връзката сред името на Уди Алън и интелигентните сантиментални комедии и джаза. „ Историята на един летен любовник” е умислен като поклон към тези типичен филми и споделя за професор по математика към 40-те, който има свободна връзка, само че макар тази независимост, желае да скъса с приятелката си. Нещата се трансформират, когато тя му оповестява, че е бременна и че ще спрат да се виждат, без значение дали тя ще роди детето или не.
Политическата ирония на македонския режисьор Владимир Блажевски – „ Годината на маймуната “ ( “Year of the Monkey”, Република Македония-Сърбия-Словения-Косово, 2018 г.) е занимателна и любопитна история за своеобразното другарство сред самотно шимпанзе и надзорник на затвор. Шимпанзето Коко по случайност се оказва на независимост, а Кобе, един от шефовете на зоопарка, е уволнен заради икономическата рецесия и получава обещанието на шефа, че в случай че върне маймуната-беглец, ще получи работата си още веднъж. Главните функции са поверени на Игор Ангелов, маймуната Коко и хърватския диригент Мария Кон.
Дебютният филм на кипърската режисьорка Тоня Мисхиали – „ Пауза “ ( “Pause”, Кипър-Гърция, 2018 г.), почетен с премията за най-хубав филм и наградата на националната телевизия от фестивала в Солун ’18, наблюдава историята на стопанка на междинна възраст, хваната в клопката на отегчителен брак със брачен партньор, който към този момент не обича. Подобно на доста хора като нея, тя бяга от действителността посредством въображението си, само че когато на хоризонта се появява млад художник, нает да рисува постройката, в която живее, фантазиите й стартират да се смесват с действителността и границата сред тях избледнява. Една пауза в живота й би могла да сложи ново начало….
„ Вътрешни хора “ ( “Insiders”, Турция, 2018 г.) на Хюсеин Карабей, почетен с премията на журито и наградата за най-хубава поддържаща роля за актриса в Адана, споделя история за лъжливите тактики, прилагани в затвор, с цел да бъде предизвикан един задържан да приказва. В очакване на съпружеско рандеву, пандизчията се оказва лице в лице със сестрата на жена си, а незадоволеното предпочитание предизвика сериозен етичен спор и непредвиден трагичен поврат...
Продукцията на Босна и Херцеговина „ Добър работен ден “ ( “Good Day’s Work”, 2018 г.) на режисьора Мартин Турк показва моралните избори в действителния живот посредством роман за едно нормално семейство, в което мъжът е незает, дамата - бременна, а синът има проблеми в учебно заведение. Мъжът отива на изявление за работа, само че по пътя нещата се объркват, тъй като всичко в живота има висока цена – изключително, когато човек следва убежденията си и постоянно държи на истината...
Пълнометражният дебют на румънската режисьорка Йоана Урикару „ Лимонада “ ( “Lemonade”, Румъния-Канада-Германия-Швеция, 2018 г.) е драма за сложния избор да бъдеш бежанец. Филмът беше показан в секцията „ Панорама “ на 68-ото издание на Берлинале, а по-късно получи премията „ Сърцето на Сараево “ за най-хубава постановка. Продуцент на кино лентата е носителят на „ Златна палма “ в Кан Кристиан Мунджиу. Кинотворбата среща фена с 30-годишна самотна майка от Румъния, която се грижи за заболели хора в Съединени американски щати. Точно преди краткотрайната й виза да изтече, тя се омъжва за един от хората, за които се грижи, с цел да обезпечи американската фантазия за себе си и дребния си син… Филмът събира в един ден всички трудности и компликации, пред които се изправя основната героиня. И до момента в който тя се бори с властта на всевъзможни равнища, най-съществен за нея се оказва въпросът – каква е цената и коства ли си тя да бъде платена, с цел да получи това, към което се е устремила.
Филмът на Раско Милкович „ Лов на вещици “ ( “The Witch Hunters”, Сърбия-Република Македония, 2018 г.) е притежател на премията за най-хубав филм в Рио де Женейро, премията на публиката от детската секция на Международния кинофестивла в Торонто, а също по този начин е показан с триумф в Сънданс и Гьотеборг. „ Лов на вещици “ пречупва съществени проблеми през призмата на детския взор и предлага зрял диалог за наболели проблеми. Историята е за едно момче с частична церебрална парализа – всекидневието му минава в лечебни извършения, а в фантазиите си той се трансформира в супергерой и посредством въображението си се бори с тъмните сили в един фиктивен свят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР