Точно 10 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже

...
Точно 10 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже
Коментари Харесай

Традиционното мъжко хоро във водите на река Тунджа в Калофер

Точно 10 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагазиха във водите на река Тунджа. Стотици са феновете на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от Отец Димитрий от църквата „ Свети Архангел “. Оттам шествието с тъпани и национални хора потегли към Черковския мост на река Тунджа.

Мъжете пеят песента " Залюбиела е Василка ".

По традиция в ледените води на реката първо влизат локалните, а по-късно и искащите от гостите, предава кореспондентът на БГНЕС за района.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, само че са задоволително студени, да пречистят и калят смелчаците.

Минути по-късно Христовият кръст бе избавен от ледените води на река Тунджа. Ритуалът бе осъществен до Черковския мост на реката под възгласи " Българи. Юнаци ".

След спасяването на кръста, той бе даден на най-малкия участник в мъжкото хоро. Тук " избавяне " на кръста на Йордановден не се прави по този начин, както по другите краища на България, само че и по тази причина Калофер е особено място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. След изваждането на кръста всеки искащ ще може да го допре и целуне за здраве.

Между 100 и 150 души влязоха в Тунджа за годишния обред, макар че реката не е изключително пълноводна тази година. Времето е ясно, в града на Ботев са пристигнали хора от съвсем цяла България. Температурата на въздуха е към 7 градуса, на реката - към 3, времето е прекомерно нетипично за зимата. Има и комитет войводи на кметове от Северна България, пристигнали да поддържат Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани неповторимия обред.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която стартира от предния ден със мощно алено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и основните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската кръчма цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

В последните години стотици идват в града на Ботев, с цел да се допрян до традицията. Кметът прикани хората, пристигнали да следят мъжкото хоро да останат до обяд и да участват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Мъжкото хоро в Калофер е само по рода си и се играе единствено в подбалканския град от повече от 100 години.

Всички къщи за посетители и хотели в града са претъпкани с туристи.

Според легендата Калофер е учреден през 1533 година Тогава група мъже предвождани от Калифер челник, " владеели " тази част на Стара планина и непрекъснато нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се оправи с Калифер челник и хората му, принудила султана да позволи на хайдутите да се заселят по тези земи при изискване, че престанат да атакуват керваните. Войводата приема предлагането и се открива в землището на сегашен Калофер. През идващите епохи Калофер израства като значим културен и търговски център, с рентабилен занаят за локалните хора, поради което бил наименуван " Алтън Калофер " - Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 година, когато са избити и всички мъже и градът е опустошен.

Също през днешния ден в Калофер тържествено ще бъде маркирана 175-ата годишнина от рождението на поета бунтовник Христо Ботев. В 11,30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „ Христо Ботев “, където пред паметника на героя ще бъде положен „ Гирлянд на славата “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР