Точно 10 минути преди 8 часа момчета, млади мъже и

...
Точно 10 минути преди 8 часа момчета, млади мъже и
Коментари Харесай

БОГОЯВЛЕНИЕ Е: В Калофер се изви мъжко хоро в река Тунджа

Точно 10 минути преди 8 часа момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, нагазиха във водите на река Тунджа. Стотици са феновете на ритуала.

Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от Отец Димитрий от църквата „ Свети Архангел “. Оттам шествието с тъпани и национални хора потегли към Черковския мост на река Тунджа.
Мъжете пеят песента „ Залюбиела е Василка “. По традиция в ледените води на реката първо влизат локалните, а по-късно и искащите от гостите. Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени поради извънредно топлото време за януари, само че са задоволително студени да пречистят и калят смелчаците.
В Калофер „ спасяването “ на кръста на Йордановден не се прави по този начин, както по другите краища на България, само че и затова градът е особено място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото.
Между 100 и 150 души влязоха в Тунджа за годишния обред, макар че реката не е изключително пълноводна тази година. Времето е ясно, а температурата е към 7 градуса.
Подготовката за Йордановден 

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която стартира от предния ден със мощно алено вино и домашни мезета. По традиция кметът и основните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската кръчма цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

В последните години стотици мъже идват в града, с цел да се допрян до традицията. Кметът прикани хората, пристигнали да следят мъжкото хоро, да останат до обяд и да участват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.
Леденото хоро в Калофер е само по рода си и се играе единствено в подбалканския град от повече от 100 години. Един от мъжете, излезли от водите, призна, че се връща от Съединени американски щати особено за ритуала. Неговите другари споделиха, че са се надявали на малко по-студено време. Обещават да дойдат в България в идната година.
Всички къщи за посетители и хотели в града са претъпкани с туристи. В града има стотици посетители, които идват особено за ритуала от години. Всички си пожелават по-добро бъдеще и триумф.
Легендата за Калофер
Според легендата Калофер е учреден през 1533 година Тогава група мъже, предвождани от Калифер челник, „ владеели “ тази част на Стара планина и непрекъснато нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се оправи с Калифер челник и хората му принудила султана да позволи на хайдутите да се заселят по тези земи при изискване, че престанат да атакуват керваните. Войводата приема предлагането и се открива в землището на сегашен Калофер.

През идващите епохи Калофер израства като значим културен и търговски център с рентабилен занаят за локалните хора, поради което бил наименуван „ Алтън Калофер “ - Златен Калофер. Градът е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 година, когато са избити и всички мъже и градът е опустошен.
Също през днешния ден в Калофер тържествено ще бъде маркирана 175-ата годишнина от рождението на поета бунтовник Христо Ботев. В 11:30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „ Христо Ботев “, където пред паметника на героя ще бъде положен „ Гирлянд на славата “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР