Точката, където е пациентът – около него са концентричните кръгове

...
Точката, където е пациентът – около него са концентричните кръгове
Коментари Харесай

Един „Лекар на годината”: В обществото ни липсва човечност

Точката, където е пациентът – към него са концентричните кръгове на всички: семейство, другари, общество, организации, министерство, лекари. Всички тези хора или институции могат да бъдат виновни и могат да бъдат по-човечни, тъй като това е недостига в нашето общество сега. Това сподели в студиото на „ 120 минути” доцент Радосвет Горнев, разгласен за „ Лекар на годината”.

Той е шеф на клиниката по хирургия в Болница „ Лозенец”. Оперирал е и тази заран.

Доц. Горнев стана прочут преди година, когато заведе пациенти с рак на дебелото черво на „ Синята птица” в Народния спектакъл. Идеята му пристигнала, когато гледал постановката предпремиетно: „ Веднага взех решение, че това би трябвало да стане, тъкмо тази сантиментална концепция за синята птица, за положителното, за вярата, за спасението на хората, която е доста точна отпратка към бялата лястовица от българската литература. Целта – те да бъдат в центъра на огромния салон на Народния спектакъл и към тях да бъдат техните близки, другари, публицисти, лекари”.

--> По думите му хората с колоноректален карцином се усещат изолирани и наказани на гибел, а в ранен етап болестта е лечимо. Трябва обаче да има повече съпричастност дори у най-близките.

Той е безапелационен, че хирургът има основна роля в лекуването на пациента и по тази причина медикът би трябвало да завоюва доверието му като ясно покаже, че е наясно какво би трябвало да се направи. А това другарство не би трябвало да завършва с края на следоперативния интервал.

Доц. Горнев посъветва младите медици да натрупат опит в чужбина, само че по-късно да търсят реализация у нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР