То ще важи за всички магистрати и съдебни служители, независимо

...
То ще важи за всички магистрати и съдебни служители, независимо
Коментари Харесай

ВСС увеличи заплатите на магистратите с още 7%

То ще важи за всички магистрати и правосъдни чиновници, без значение от равнището, на което работят.

Средствата за актуализацията на възнагражденията ще дойдат от осъществени икономии в размер на 6.5 млн. лв., както и спомагателни 1.966 млн. лв. от преходния излишък, заяви "Правен свят ".

Решението беше взето през днешния ден от Пленума на Висш съдебен съвет след час бурни разногласия дали не би трябвало да се дадат по 127 лв. на човек , а единствено заплатите на младшите и районните магистрати да бъдат увеличени със 7 на 100.

Само четирима от правосъдните кадровици - Румен Боев, Румен Георгиев, Розалин Трендафилов и Димитър Узунов, обаче поддържаха твърдата сума.

Боев съобщи, че това би било стъпка към превъзмогване на несъответствието в заплатите и увеличението на ножицата сред районните и висшите магистрати. Той даде и образец - висш арбитър и прокурор с 40% клас ще получава 5135 лв. , а областен още веднъж с 40% - 2771 лв.. Разликата е 2364 лв., пресметна Боев.

Юлия Ковачева обаче му опонира, че са дребна част от съдиите и прокурорите с 40% клас.

Боев отвърна, че членове на съвета работят по европроект, изследвали са ситуацията в други европейски страни и там нямало по-голяма разлика от 30 на 100.

Елка Атанасова обаче бе безапелационна, че заплатата не е единственият тласък за израстване в кариерата.

"Колегите от районните равнища не постановяват дефинитивни актове. По-висока степен на професионална, житейска и морална отговорност носят сътрудниците от окръжно, апелативно и висшо равнище, които постановяват дефинитивни актове ", стимулира се тя.

За последно парите на магистрати и правосъдни чиновници бяха увеличени тъкмо преди година, напомня БНР.

Увеличението на заплатите не визира самите членове на Висшия правосъден съвет , някои от които след броени дни се връщат на магистратските си позиции, тъй като още предходната година парите им бяха изравнени с тези на тримата огромни в правосъдната власт, а те пък са обвързани със заплатите на президента и премиера и се усилват автоматизирано.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР