То ще превърне почтения бизнес в заложник на сивата икономикаСофтуерната

...
То ще превърне почтения бизнес в заложник на сивата икономикаСофтуерната
Коментари Харесай

БАСКОМ: Избирателното намаляване на ДДС е опасно

То ще трансформира почтения бизнес в пленник на сивата стопанска система

Софтуерната промишленост обезпечава над 3% от Брутният вътрешен продукт на страната
(снимка: CC0 Public Domain)

Недопустимо е работещи и транспарантни браншове да заплащат цената на икономическите ограничения за справяне с рецесията, обявиха от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Предложението за понижаване на Данък добавена стойност за най-пострадалите браншове е недомислено, насърчава сивата стопанска система и утежнява бизнес климата в страната, споделят от браншовата организация.

БАСКОМ счита намаляването на Данък добавена стойност на 9% за ресторантьорския отрасъл и книгите за рисков казус без никакви обезпечени изгоди за крайния консуматор. „ С паника посрещаме и предизвестията на Министерство на финансите, че с цел да се компенсират загубите в бюджета от мярката, Данък добавена стойност за всички други артикули и услуги би трябвало да се увеличи на 24% или налог облага за бизнеса да се вдигне до 17-18% ”, разясниха от асоциацията.

„ Изразяваме изрично противоречие с увеличение на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и транспарантни браншове на стопанската система. Недопустимо е те да платят цената на ограниченията за справяне с рецесията, породена от COVID-19 ”, безапелационна е БАСКОМ.

Според специалистите на асоциацията, валящите отвред оферти за понижаване на Данък добавена стойност на най-пострадалите браншове са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на сходни ограничения, те трансформират почтения бизнес в пленник на сивата стопанска система, нарушават правилото на равнопоставеност, утежняват бизнес климата в страната и излъчват отрицателен сигнал към задграничните вложители и сътрудници.
още по тематиката
„ Крайно време е страната да намерения освен за оцеляване на най-засегнатите браншове, само че и за тези, които обезпечават растежа и ще издърпат българската стопанска система напред ”, подчертаха от БАСКОМ.

По данни от 2019 година, софтуерната промишленост обезпечава над 3% от Брутният вътрешен продукт на страната и способства за развиването на стопанската система с над 4 милиарда лева годишен доход. Освен това секторът демонстрира висока степен на социална взаимност в рецесията с ковид.

Редица компании, членуващи в БАСКОМ, не престават да дават за свободно прилагане продуктите и услугите си за подкрепяне на наранени бизнеси, избавяне на работни места, софтуерно застраховане на акции, новаторски решения за изява на свободните актьори, решения в областта на киберсигурността, даряване на устройства за отдалеченото образование и други

„ Обръщаме внимание и на позитивните публични промени в резултат на епидемията от ковид, които са свързани с повишаване на доверието в нововъведенията и научните постижения, както и с форсиране на дигитализацията в образованието, опазването на здравето, администрацията,  търговията, събитийния и културен мениджмънт и други ”, показаха от БАСКОМ.

На този декор ИТ браншът не остава непокътнат от икономическата рецесия. Всички софтуерни продуктови компании или такива в областта на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите браншове, също търпят огромни загуби. Това заплашва да прекъсне растежа на бранша, българската стопанска система да загуби постоянен и предвидим  финансов запас, а страната ни да се лиши от имиджа на качествена софтуерна дестинация.

В тази връзка БАСКОМ упорства за следното:

Незабавен отвод от изборно понижаване на Данък добавена стойност като обществена мярка и недопускане на увеличение на други директни и косвени налози за работещите бизнеси;

Софтуерната промишленост да се третира като стратегически значим бранш за стопанската система на България и да се изработят ограничения за опазване на растежа в сектора;

Да се приоритизират политиките, свързани с цифровата промяна, защото това ще помогне на стопанската система да премине по-безболезнено през интервала на рецесията и ще обезпечи конкурентоспособността й в бъдеще;

Да се премисли политиката по понижаване на държавния банкет за образователната 2020/2021 година и увеличение на семестриалните таксите за студенти в специалности, свързани с информатика, осведомителни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР