То се базира на стабилна версия 4.19 и облачни технологии

...
То се базира на стабилна версия 4.19 и облачни технологии
Коментари Харесай

Microsoft вгражда собствено Linux ядро в Windows 10

То се базира на постоянна версия 4.19 и облачни технологии Azure

Windows 10 се въоръжава с пълноценни Linux благоприятни условия, стана ясно на конференцията Build 2019 (източник: Microsoft)

Интеграцията на Linux благоприятни условия в Windows продължава. Microsoft създава лично Linux ядро, което ще бъде вградено в операционната система Windows 10, стана ясно в първия ден на конференцията за разработчици Build 2019.

Тестова версия на Windows 10 с вградено Linux ядро ще стане налична за участниците в програмата Wndows Insider в края на юни. Ядрото ще послужи като основа на архитектурата Microsoft Windows Subsystem for Linux (WSL) 2.

За първи път пълноценно Linux ядро се вгражда като съставен елемент в Windows, подчертаха представители на Microsoft по време на конференцията в Сиатъл.

WSL 1 представляваше пласт за съгласуемост – всъщност емулатор за осъществяване на бинарни файлове на Linux (ELF) в среда на Windows 10 и Windows Server 2019. Той разреши преместване в Windows на обвивката Bash, прибавяне на поддръжка на OpenSSH и включване на дистрибуции Ubuntu, SUSE Linux и Fedora в магазина за приложения Microsoft Store.

Появата на пълноценно Linux ядро във WSL 2 ще донесе редица преимущества, включително усъвършенствана съгласуемост и продуктивност на Linux приложенията под Windows, ускорено време за зареждане, усъвършенствано потребление на оперативната памет, ускорени входно-изходни интервенции на файловата система и непосредствено стартиране на Docker контейнери вместо посредством виртуална машина.

Реалният прираст на продуктивността ще зависи от съответното приложение и по какъв начин то взаимодейства с файловата система. Вътрешни проби на Microsoft демонстрират, че WSL 2 работи 20 пъти по-бързо, спрямо WSL 1, при обработка на архиви tarball и 2-5 пъти по-бързо при потребление на на git clone, npm install и cmake в разнообразни планове.
още по тематиката
Microsoft Linux ще се базира на дълготрайна постоянна версия 4.19 и облачни технологии Azure. Ядрото ще бъде изцяло отворено, т.е. всички промени, внасяни от Microsoft, ще стават налични за общността на Linux разработчиците.

С излизане на идната дълготрайна постоянна версия на Linux ядрото, Microsoft ще обнови и своята версия за WSL 2, с цел да имат разработчиците постоянно достъп до последните нововъведения в Linux.

WSL 2 няма да включва никакви бинарни файлове в потребителското пространство, както е и при настоящата версия WSL 1. Потребителите ще могат да избират коя дистрибуция на Linux да употребяват, като я зареждат от Microsoft Store или от други източници.

Същевременно, Microsoft разгласи ново мощно приложение от вида команден ред за Windows 10, наречено Windows Terminal. То включва табове, разширения, текстови емотикони, поддръжка на тематики и рендеринг на текст въз основата на GPU.

Приложението ще се употребява за достъп до среди като PowerShell, Cmd и WSL. То се явява поредна стъпка на Microsoft към опростяване на взаимоотношението на разработчиците с Windows 10. Предварителна версия на Windows Terminal към този момент е налична в GitHub, а през юни ще се появи такава и в Microsoft Store.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР