То може да продължи от три до шест месеца В

...
То може да продължи от три до шест месеца В
Коментари Харесай

Какво е лечението, на което е подложена принцеса Катрин?

То може да продължи от три до шест месеца

В петък, на 22 март английската принцеса Катрин, брачната половинка на престолонаследника принц Уилям, показа в авансово записано видеоизявление, че страда от рак. С това тя постави завършек на траялите два месеца спекулации в медиите и в обществените мрежи по отношение на нейното здраве и по отношение на положението на брака й с Уилям.

В изказването си принцеса Катрин споделяше, че е в начален стадий на превантивна химиотерапия. С помощта на специалисти Франс прес и Ройтерс обобщават какво съставлява тази терапия.

Превантивната химиотерапия се ползва след интервенция за премахване на израстък, с цел да се понижи рискът от повторната поява и разпространяването на рака в организма на пациента посредством разпръскване на раковите кафези в кръвта, изяснява Лоурънс Йънг, професор по онкология от университета в Уоруик във Англия.

Дори и след сполучлива интервенция за премахване на израстък, както е била интервенцията на принцеса Катрин, микроскопични ракови кафези могат да останат скрити в организма, добавя специалистът.

Химиотерапиите са предопределени да убиват раковите кафези, само че без да вършат разлика сред тях и здравите и потребни за организма кафези, като белите кръвни телца. Което води до вторични резултати, отбелязва Франс прес. Тези резултати варират според от естеството на рака и профила за засегнатия от него човек, само че нормално вторичните резултати са гадене, загуба на вкус, диария, засилен риск от инфекции поради намаляването на белите кръвни кафези. Някои по-редки резултати могат да провокират лезии на жизненоважни органи или сепсис, показва Франс прес.

Продължителността на лекуването варира също според от естеството на туморите. Но обичайният режим на химиотерапията е неведнъж в четири или шест цикъла, разяснява Боб Филипс, професор по педиатрична онкология в университета в Йорк, представен от Ройтерс. Един цикъл може да продължи 21 дни и да се състои от един или от няколко дни на химиотерапия, след което следва време за възобновяване на организма, споделя специалистът. В други случаи химиотерапията може да се ползва всекидневно или на всеки две, или четири седмици, добавя Филипс.

Превантивната химиотерапия може да продължи от три до шест месеца. Понякога са нужни седмици, даже и месеци, с цел да се възвърне организмът след нея.

Дали възрастта на пациента е от голяма важност за появяването на раковите болести? На този въпрос прецизен отговор няма, както се вижда в тази ситуация с принцеса Катрин и с крал Чарлз Трети, който разгласи при започване на февруари, че също страда от рак.

Андрю Бегс, колоректален хирург и специалист в Бирмингамския университет, споделя пред Франс прес, че управлява клиника за раковоболни в доста ранен етап и вижда от ден на ден и повече хора на към 40 години, наранени от рак. „ Младите хора понасят по-добре по-високи дози от химиотерапия “, добавя той, представен и от Ройтерс.

Според Шиван Сивакумар, специалист по онкология в Бирмингамския университет, има понастоящем зараза от ракови болести при хора под 50 години. „ Не знаем повода, само че виждаме от ден на ден пациенти, наранени от рак в коремната област “, споделя той.

Изследвания, оповестени предходната седмица в профилираното издание „ Бритиш джърнъл ъв медисин “ разкриват, че случаите на рак при британците от възрастовата група 35-69 години са нарастнали през последния четвърт век, отбелязва Франс прес. Но същите проучвания демонстрират, че броят на смъртните случаи, дължащи се на рак, са намалели доста. По-младите хора имат също по този начин повече шансове да оцелеят от рак, се установи в проучването, представено от Франс прес.

„ Случайното разкриване на рак по време на хирургическа намеса поради друга патология е неведнъж асоциирано с ранното разкриване на тумора и химиотерапията, която следва е доста по-ефикасна “, споделя професор Йънг.

Днес онколозите гледат на рака като на набор от заболявания, всяка една от които изисква  характерен проект за лекуване с палитра от лечения, включително и интравенозни вливания, хапчета или облъчване, отбелязва Ройтерс.

„ Има доста огромен брой медикаменти за химиотерапия даже за един-единствен рак “, споделя Мангеш Торат, гръден хирург от университетската болница Хоумъртън.

В случая с принцеса Катрин, както и в тази ситуация с крал Чарлз Трети, точното им раково заболяване не беше разкрито. Но самото откриване от звезди на обстоятелството, че страдат от рак, способства за увеличение на осведомеността за този тип болест, показват Пи Ей Мидия и ДПА. Това не е някакво заболяване, което е необичайност. Всеки може да се разболее от рак, демонстрират случаите с Чарлз Трети и с принцеса Катрин.

Йън Уокър, изпълнителен шеф на английската организацията „ Кенсър рисърч “, споделя, че се регистрира увеличение на трафика към уеб страницата й, откогато принцеса Катрин, а преди този момент й свекърът й,  Чарлз Трети, споделиха намерено, че страдат от рак. " Виждаме доста повишаване на броя на хората, които търсят здравна информация ", споделя специалистът. " Мисля, че това, че човек приказва намерено за диагнозата си, може да има позитивен резултат върху другите и предизвиква хората да мислят повече за личното си здраве. Информираността е значима, тъй като ранното разкриване на болестта е жизненоважно. За доста типове рак е годно това, че ранното диагностициране дава по-добри благоприятни условия за лекуване и в последна сметка въздейства върху цялостния резултат и оцеляването ", отбелязва Уокър, представен от Пи Ей Мидия и ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Експертът предизвестява, че заболеваемостта от рак нараства. Здравната организация „ Кенсър рисърч " чака към половин милион нови случая на онкологични болести годишно във Англия до 2040 година Но в същото време през последните 50 години има удвояване на преживяемостта при рак в страната, добавя Уокър. Причината е напредъкът на научните проучвания и появяването на нови технологии, нови лечения и медикаменти, прибавя той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР