То е заради евентуални действия, които накърняват престижа на съдебната

...
То е заради евентуални действия, които накърняват престижа на съдебната
Коментари Харесай

ВСС единодушно откри втора процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор

То е поради възможни дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт и, по съответно, изявление на Иван Гешев по време на конференция, в което той употребява израза " политически отпадък ".

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков разгласи, че идващото съвещание всъщност по отношение на откритата процедура би трябвало да се организира до 7 дни след приемането.

Преди да гласоподават за редовността на предлагането, членовете на Висш съдебен съвет отхвърлиха настояването на Иван Гешев за прекъсване на процедурата, като нито един член на съвета не гласоподава в поддръжка на настояването.

" Зад това произвеждане прозира ясно, съгласно мен, опит за политическа интервенция в правосъдната власт и нейното завладяване ", съобщи по-рано в ревюто си пред Висш съдебен съвет основният прокурор Иван Гешев. На няколко пъти той загатна партия ГЕРБ, водача на партията, в това число и че интерес от това, което се случва, имат хора, които желаят да се възползват да изпълнят чекмеджетата си.

" Най-вероятно, това, което се случи, е опит за завладяване на правосъдната власт и ще кажа той е тоталитарен прелом, сталинизъм. Това са хора, които безпринципно и чието пренебрежение към правото и Конституцията са фрапантни. Те споделят и най-вероятно се готвят за нещо, което наподобява на кървава чистка ", сподели основният прокурор.

Предстои Висш съдебен съвет да реши дали да сплоти двете оферти в едно произвеждане.

На 25 май Пленумът на Висшия правосъден съвет откри процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор и позволи събирането на доказателства по предлагането от шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. То е поради вероятно позволено тежко нарушаване на служебните отговорности и е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

По време на днешното съвещание на Висш съдебен съвет основният прокурор заяви, че още през днешния ден евентуално през днешния ден ще сезира Конституционния съд за пакета от законодателните промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, които плануват механизъм за следствие на основния прокурор. По думите му за всеки е ясно, че в закона се съдържат противоконституционни и дискриминационни разпореждания.

На 1 юни служебният министър на правораздаването Крум Зарков заяви в профила си във Facebook, че е сложил държавния щемпел на указа на президента Румен Радев за обявяване в Държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за следствие на основния прокурор. През промените в Наказателно-процесуален кодекс депутатите одобриха и съответни промени в Закона за правосъдната власт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР