То допълва родословното дърво на Войводата с потомците на неизвестната

...
То допълва родословното дърво на Войводата с потомците на неизвестната
Коментари Харесай

Откриха неизвестна дъщеря на Капитан Петко Войвода

То добавя родословното дърво на Войводата с потомците на незнайната до момента щерка в Гърция. В Ксанти живее правнук на Капитан Петко, споделя Начева в изявление пред Българска телеграфна агенция.

Майката на Стелиани - Аспасия е разказана като персонаж и в книгата на Николай Хайтов за именития воевода. Предположението на Зоя Начева е, че тя е слугинчето в дома на Калън Тома в Марония, предизвестило Петко и четата, че в храната има отрова.

Проучването на началничката на Държавния списък в Смолян прибавя нови линии към общоприетото разбиране, че Петко Войвода е имал от първия си брак наследник и евентуално щерка. Според нейната догадка, Стелиани е щерка на Петко и Аспасия.

"Капитан Петко доста е разказвал на приятелите за своите бойни подвизи, само че за персоналния си живот съвсем нищо не е споменавал ", показва Зоя Начева. Според нея по този метод Войводата е предпазвал околните си, тъй като след 1878 година те останали в рамките на Турската империя и всяко съмнение, че са му родственици би ги обрекло на гонене.

Вероятно това е повода да не загатва и дума за децата си. Сред множеството биографи на Петко Киряков, само Константин Божков загатва, че с изключение на наследник Георги, комитата има и щерка.

"Известен факт е, че Петко е доверил персоналния си бележник единствено на Божков ", добавя Начева.

В Архива в Смолян се пази ръкописът на първия биограф на Петко - Христо Попконстантинов. Двамата се познавали персонално и има непокътната преписка сред тях. Зоя Начева и брачният партньор й срещат инцидентно правнука Стерлиос при разходка в Стария град на Ксанти. Първата му фраза, запознавайки се с българите е: "Знаете ли кой е Капитан Петко Войвода? Аз съм негов правнук. "

Архивният специалист счита, че срещата, която е дни преди отбелязването в Смолян на годишнина от гибелта на Капитана, в действителност не е инцидентна.

"Имам възприятието, че неспокойният дух на Войводата като че ли ни е насочил в този миг да се забележим, с цел да разкажем тази история ", добавя Зоя Начева. Тя счита за свое обвързване да показа и изследва изказванието за незнайната до момента щерка.

Впрочем, потомци на Стелиани са посетили през 70-те години на предишния век България и разказали всичко това. Припомнили разкази на Стелиани, че майка й била първата жена на Петко. Подарили са и нейна фотография на Тракийската организация в Хасково, която потъва някъде из техния списък и не намира гласност по това време, а изказванията им не са включени в проучвания или публични биографии.

Информацията е отразена едвам през 2014 година в пресата. Началникът на Архива в Смолян наблюдава родословната клонка на гръцките наследници на Капитан Петко Войвода. Правнукът обогатява архивния фонд с фотографии на Стелиани, която поразително наподобява на Петко. Само мустаци да се сложат върху фотографията и ще се получи портрет на Петко Войвода, майтапи се Зоя Начева.

Стелиани се ражда от любовта на Войводата и Аспасия (името е хипотетично съгласно Начева, тъй като в диалозите с доста хора в Марония оповестяват разнообразни имена, едни споделят Мария, други Елени).

В епизода с несполучливия опит за отравяне на четата на Петко в Марония, Хайтов написа за слугинята Аспасия: "Какви усеща е събудил гиздавият Капитан Петко в душата на това нежно момиче - дали единствено възприятието на лоялност към именития национален бранител, или една непредвидена бликнала обич - това не знаем и в никакъв случай няма да узнаем. "

В гръцкото село Марония и до през днешния ден пазят светлия облик на Капитан Петко Войвода, твърди Зоя Начева. В спомените на възрастните хора дамата на Петко челник е с разнообразни имена, едни я назовават Мария, а други Елени. Някои показват църквата, в която са се венчали, само че няма непокътнати регистри от тези години и това е мъчно да се потвърди, изяснява Начева. Затова нейното изследване продължава.

В центъра на селото има чешма, която е известна като Петковата. Според разказите на внуците, Аспасия е умряла скоро след раждането на Стелиани и момичето е отгледано от вуйна си Урания в гръцкото село Кимерия, покрай Ксанти.

Още една чешма в Кимерия е наречена на Петко Войвода. Тя е пред дома на Урания и според легендите там идвал нощем Петко, с цел да вижда през прозореца щерка си.

Възстановяването на изчезналата клонка от родословието на Петко Войвода продължава с изложение на осемте деца на Стелиани - Василики, Козмас, Василис, Георгиос, Петрос,Теоклис, Аспасия и Ангелики. Правнукът Стерлиос е някогашен пожарникар.Той не приказва български език, само че е запазил спомените за българските песни, които е пяла майка му Аспасия.

Праправнукът Йоргос е приключил висше военно учебно заведение, евентуално повлиян от бойния дух на именития дядо.

"Проучването на гръцкото потекло продължава. Почувствах се длъжна да опиша тази история, с цел да не остане в незнание, както един път се е случило ", изяснява Зоя Начева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР