Тлибаните поеха контрола над още един град в Северен Афганистан

...
Тлибаните поеха контрола над още един град в Северен Афганистан
Коментари Харесай

Талибаните превзеха 8 столици на провинции за 6 дни

Тлибаните поеха контрола над още един град в Северен Афганистан в сряда, разяснява формален представител, осмата столица на провинция, която пада в границите на шест дни , до момента в който задграничните сили, ръководени от Съединени американски щати, завършат изтеглянето си, оповестява " Ройтерс ".

Талибаните завладяват Файзабад , столицата на североизточната провинция Бадахшан, когато президентът Ашраф Гани се приземи в Мазари-Шариф, с цел да събере бранителите, когато талибанските сили се приближиха до най-големия град на север.

След дълга борба във Файзабад държавните сили се отдръпнаха в прилежащ регион , сподели пред " Ройтерс " Джавад Муджадиди, член на провинциалния съвет от Бадахшан.

Той сподели, че бойци от талибаните са завладяли по-голямата част от провинцията и са обсадили Файзабад , преди да стартират атака.

Далечната североизточна провинция Бадахшан граничи с Таджикистан, Пакистан и Китай .
 Байдън не съжалява за изтеглянето от Афганистан
Байдън не съжалява за изтеглянето от Афганистан

Въпреки че талибаните напредват

Загубата на града е последният крах на притиснатото държавно управление , което се бори да спре инерцията на талибанските офанзиви през последните няколко месеца. Талибаните се борят да победят подкрепеното от Съединени американски щати държавно управление и да наложат още веднъж строгия ислямски закон. Скоростта на тяхното придвижване шокира държавното управление и неговите съдружници .

Силите на талибаните в този момент управляват 65% от Афганистан , завладяват или заплашват да завладяват 11 столици на провинции и се пробват да лишат Кабул от обичайна поддръжка от националните сили на север , съобщи във вторник почитан представител на Европейския съюз.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани афганистанските водачи да се борят за родината си , като съобщи, че не съжалява за решението си да изтегли американските войски , отбелязвайки, че Съединени американски щати са похарчили повече от 1 трилион $ за 20 години и са изгубили хиляди бойци.

Съединени американски щати обезпечават забележителна въздушна поддръжка, храна, съоръжение и заплати на афганистанските сили, сподели той. Северът от години бе най-мирният район на Афганистан, с минимално наличие на талибаните .
 Топ английски боен: Продадохме бъдещето на Афганистан
Топ английски боен: Продадохме бъдещето на Афганистан

Решението на Съединени американски щати и НАТО е неточност и води до нова революция

По време на ръководството си от 1996 до 2001 година талибаните в никакъв случай не са направлявали изцяло северната част , само че този път наподобява имат желание да я обезпечат, преди да затворят столицата.

Правителствените чиновници приканиха за напън върху Пакистан да спре подкрепленията и доставките на талибаните да минават през границата. Пакистан отхвърля да поддържа талибаните.

Правителството се отдръпна от мъчно защитимите селски региони , за да се концентрира върху задържането на обитаеми места . На някои места държавните сили се отхвърлиха без пердах.

Сега Гани приканва за помощ от старите районни силови медиатори , до момента в който се пробва да проектира престиж от централното държавно управление над обичайно своенравните провинции. Той се среща с основни районни водачи в Мазари-Шариф.

" Предвижда се президентът Гани да се срещне с представители на локалното държавно управление и сили за сигурност , политически и джихадистки водачи, племенни старейшини и авторитетни хора ", се споделя в известието на президентския офис.
 Русия показва нови оръжия на учения до границата с Афганистан
Русия показва нови оръжия на учения до границата с Афганистан

Оръжията остават в базата в Таджикистан

На юг държавните сили се борят с талибани, които се пробват да стигнат до основния затвор на провинция Кандахар , с цел да освободят арестувани, обявиха чиновници там. Борбата се води и в град Фарах на запад, покрай иранската граница.

Във вторник в Женева ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Башелет съобщи, че се появяват известия за нарушавания, които биха могли да съставляват военни закононарушения и закононарушения против човечеството , в това число " надълбоко притеснителни отчети " за изтезания на предали се държавни бойци .

Шест държави-членки на Европейски Съюз предизвестиха изпълнителната власт на блока да не стопира депортирането на отхвърлените афганистански търсещи леговище, идващи в Европа, опасявайки се от възможна повторна рецесия като 2015-16 година поради идването на повече от милион мигранти, основно от Близкия изток.

Съединени американски щати ще завършат изтеглянето на силите си този месец в подмяна на обещанията на талибаните да предотвратят потреблението на Афганистан за интернационален тероризъм. Талибаните дадоха обещание да не нападат непознати сили при изтеглянето им, само че.
 Шест страни от Европейски Съюз предизвестяват против търсещите леговище от Афганистан
Шест страни от Европейски Съюз предизвестяват против търсещите леговище от Афганистан

Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания и Холандия пишат до Европейска комисия да продължи с депортацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР