Тленните останки на испанския диктатор Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани

...
Тленните останки на испанския диктатор Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани
Коментари Харесай

Тленните останки на Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък

Тленните остатъци на испанския деспот Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък от величествения пантеон край Мадрид, заяви през днешния ден испанското държавно управление, представено от Франс прес. След това те ще бъдат пренесени в гробището Пардо в покрайнините на испанската столица.

"Ексхумацията и повторното заравяне ще бъдат осъществени в стеснен кръг, в присътвието на околните му " и на министъра на правораздаването Долорес Делгадо, се споделя още в официалното съобщение.
Семейство Франко несполучливо апелира решението на държавното управление за изваждане на останките от превъзходния мраморен пантеон в Долината на падналите, увенчан от голям кръст и издигнат в планините, на 50 илометра северозападно от Мадрид.

След като пристигна на власт през юни 2018 година, министър-председателят социалист Педро Санес направи ексхумирането на Франко един от целите си, с цел да не бъде повече мавзолеят място за прослава на франкизма.
На 25 септември испанският Върховен съд отхвърли последната тъжба на фамилията, потвърждавайки решението на социалистическото държавно управление за ексхумиране.

Тогава католическата черква увери, че не се опълчва на ексхумирането на Франко, заровен през 1975 година в базиликата, която той е построил с труда на хиляди републикански пандизчии. Неговият гроб е там, на почетно място покрай олтара.
Франко управляваше Испания като деспот от края на гражданската война, която печели през 1939 година, до гибелта си през 1975 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР