Тлеещият конфликт в Босна и Херцеговина, а не разширяване на

...
Тлеещият конфликт в Босна и Херцеговина, а не разширяване на
Коментари Харесай

Мобилизират при война мъже и жени до 55 г.

Тлеещият спор в Босна и Херцеговина, а не разширение на войната в Сирия е същинската опасност за сигурността на България. Това обясниха български дипломати и военни специалисти пред в. “24 часа”.

Военните удари на Съединени американски щати, Англия и Франция в Сирия усилиха паниката, че се разпалва спор, който може да се придвижи в прилежащите страни и даже да стигне до България. Това е невероятно, много по-сигурно страната ни ще бъде наранена от нова война в Босна. Тя обаче ще е в по-далечно бъдеще, обясниха те.

И въпреки всичко настоящ остава въпросът какво прави България при положение на война и кой би трябвало да се активизира, откакто наложителната наборна казарма отпадна през 2007 година

Обявяването на военно състояние е уредено в Закона за защита и въоръжените сили на Република България. Това става с декрет на президента или с решение на депутатите от Народното събрание. Гражданите се осведомят по всички средства за всеобщо осведомление.

Военно състояние се афишира в два случая - в случай че има нахлуване против страната ни или при нужда от наложително осъществяване на интернационалните отговорности. При ненадейно въоръжено нахлуване пък не се чака оповестяване на военно състояние. Тогава неотложно се подхващат ограничения.

В обстановка на война защитата на страната и вътрешният ред минават под управлението на висшия главнокомандващ. За да подкрепи активността му, президентът образува Върховно основно командване, в което вземат участие министър председателят, всички министри, началникът на защитата и други

В случай на война ще бъдат мобилизирани всички мъже и дами от 18 до 55 години, които обаче са минали военно образование. Това са хората служили в армията, изкаралите наборно или непринудено военно образование. Задължително се активизират и редки експерти като лекари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР