Тийнейджър, спасен с още 7 души от счупен кабинков лифт над Пакистанско дефиле, казва, че е било чудо

...
Тийнейджър, оцелял, казва, че е спасен заедно със седем други
Коментари Харесай

Тийнейджър, оцелял, казва, че е спасен заедно със седем други от счупен кабинков лифт висящи над стръмен пролом в северозападен Пакистан беше чудо

От РИАЗ КАН и МУНИР АХМЕД Associated Press 23 август 2023 г., 5:06 ч. Транспорт в планинския район Батаграм в провинция Хайбер Пахтунхва. Плъзгайки се през стръмни долини, те съкращават времето за пътуване, но често са зле поддържани и предразположени към инциденти. Всяка година хора умират или са ранени, докато пътуват с тях.

Във вторник сутринта шестте момчета се качиха на кабинковия лифт, за да пътуват до училището си през пропастта от село. Осама каза, че се е запътил към училище, за да получи резултата от последния си изпит.

„Внезапно усетихме сътресение и всичко се случи толкова внезапно, че си помислихме, ние ще умрем“, каза Осама в телефонно интервю.

Той каза, че някои от децата и двамата възрастни са имали мобилни телефони и са започнали да се обаждат. Притеснените родители се опитаха да успокоят децата.

„Казваха ни да не се притесняваме, помощ идва“, каза той. След няколко часа пътниците видяха хеликоптери да летят във въздуха и в един момент командос, използващ въже, се приближи много до кабинковия лифт.

Но хеликоптерите също добави елемент на опасност. Въздушните потоци, развълнувани от въртящите се перки, рискуваха да отслабят единствения кабел, пречещ на кабинковия лифт да се разбие в дъното на речния каньон.

„Плакахме и сълзи бяха в очите ни, тъй като се страхувахме, че кабинковият лифт ще падне“, каза Осама. казах. След това пристигна импровизираният седалков лифт, който първо им даде храна и вода, последван от спасителните екипи.

Ахмед, шефът на местната полиция, каза, че децата са получили кислород като предпазна мярка, преди да бъдат предадени на родителите им, много от които избухнаха в сълзи от радост.

Приблизително 30 000 души живеят в Батаграм и близо 8 000 се събраха, за да наблюдават спасителната операция, като много доброволци се включиха в помощ.

В сряда властите се подготвяха да поправят счупения кабинков лифт.

Ата Ула, друг спасен студент, каза, че лифтовете са единственият начин жителите мога да стигна до офиси и училища.

„В ума си изпитвам страх от използването на кабинковия лифт, но нямам друга възможност. Ще отида отново в училището си, когато кабинковият лифт бъде ремонтиран“, каза той.

През 2017 г. 10 души бяха убити, когато кабинков лифт падна на стотици метри ( ярда) в дере в популярния планински курорт Мъри, след като кабелът му се скъса.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР