Тийнейджър бунтар, превърнал се в буден семеен мъж, бъдещият крал

...
Тийнейджър бунтар, превърнал се в буден семеен мъж, бъдещият крал
Коментари Харесай

Принц Фредерик: будният бъдещ крал на Дания

Тийнейджър бунтовник, трансформирал се в " безсънен " фамилен мъж, бъдещият крал на Дания, престолонаследникът Фредерик, е самото олицетворение на спокойната, демократична датска монархия.

Загрижен за околната среда, той дискретно съумя да се наложи в сянката на извънредно известната си майка, кралица Маргрете Втора, защитавайки Дания и устрема ѝ да откри решение на климатичната рецесия.

" Когато му пристигна времето, аз ще ръководя кораба ", сподели той в тирада през 2022 година по случай половинвековния празник на престола на своята майка, която наред с другото е известна и като буйна пушачка, палеща цигара след цигара.

" Ще Ви вървя след, както Вие последвахте Вашия татко " отпред на 1000-годишната институция, добави принц Фредерик.

Но този обмислен и въздържан звук няма нищо общо с държанието на Фредерик през младежките му години. " Той не беше бунтовник в строгия смисъл на думата, само че като дете, а след това и като млад мъж, той не изпитваше изключително вдъхновение от медийното внимание и от мисълта, че един ден ще стане крал ", сподели Гите Редер, специалист по датското кралско семейство.

" Той стартира да натрупа убеденост едвам когато към този момент беше достигнал средата на 20-те ", съобщи Редер пред Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Самотен и изтерзан 

Самотен и притеснен като младеж, Фредерик изпитваше мъка към родителите си, че го подценяват, до момента в който извършват кралските си отговорности.

Той намира разтуха в бързите коли и живота на бързи обороти, а при започване на 90-те даже е възприеман като капризен принц, пристрастен по купоните.

Но това мнение стартира да се трансформира, когато през 1995 година се дипломира от Орхуския университет и става първата датска кралска персона, приключила висше обучение. Следването му включва и престой в Харвард в Съединени американски щати, където той е записан под псевдонима Фредерик Хенриксен. Фалшивата фамилия е отпратка към бащата на принца, френския посланик Анри дьо Монпеза, който става принц-консорт, когато се дами за Маргрете.

Но Фредерик - който владее британски, френски и немски - съзрява същински за бъдещата си роля на монарх по време на образованието си в трите рода войски на датската войска. Принцът служи във Водолазния корпус на военноморските сили - където получава прякора " Пинго " ( " Пингвина " ) - и е един от едвам четиримата от 300 новобранци, покрили всички изпити.

През 2000 година той се включва в четиримесечна, 3500-километрова ски експедиция в Гренландия.

Допълващ кралицата

Склонността към лудешки и безразсъдни прояви, която той има като линия от характера, го вкарва в болница след злополуки с шейни и скутери, само че известността му пораства стремително, най-много с помощта на " Кралския маратон " - годишни маратонски бягания, чието начало той слага през 2018 година

" Той е състезател, върви на концерти и футболни мачове, което го прави даже още по-достъпен от майка си ", сподели експертката по кралски особи Редер.

" Не желая да се заключвам в цитадела. Искам да бъда себе си, да съм нормално човешко създание ", сподели той един път и даде обещание, че няма да изневери на себе си даже и когато седне на престола.

Принц Фредерик се среща със брачната половинка си Мери Доналдсън, австралийска адвокатка, в бар в Сидни по време на Олимпийските игри през 2000 година

Като родители те, двамата, се стараят да отгледат децата си, колкото се може повече като елементарни деца, изпращайки ги главно в държавни учебни заведения. Най-голямото от тях, Кристиан, който неотдавна навърши 18 години, беше първата датска кралска персона, посещавала детска градина. В последните години и с напредването на възрастта на датската кралица, която трансферира 80-те години, престолонаследникът и неговата брачна половинка последователно започнаха да поемат огромна част от кралските отговорности, " само че по доста муден метод, според от здравословното положение на кралицата ", сподели историкът Себастиан Олден-Йоргенсен.

Двамата съпрузи са " модерни, деятели, фенове са на поп музиката, модерното изкуство и спорта ", добави той.

" Те не съставляват евентуална гражданска война за разлика от кралицата ", а са олицетворение на деликатен преход, съгласуван с духа на времето, сподели Олден-Йоргенсен.

Фредерик е споделял, че се възприема като допълнение на майка си, която е всестранно развита персона, в това число писателска и създател.

" Вие рисувате, аз упражнявам. Вие правите разкопки в търсене на предмети от предишното, а аз си заравях главата, с цел да не ме разпознаят, когато бях във въоръжените сили. Вие сте занаятчия на словото. На мен то от време на време не ми доближава ", пошегува се той по време на тържествата по случай юбилея от възкачването на кралицата на престола. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР