ТИТАН Златна Панега организира през месец май 2023 г. пореден

...
ТИТАН Златна Панега организира през месец май 2023 г. пореден
Коментари Харесай

ТИТАН Златна Панега и деца от училищата в региона се грижат заедно за природните богатства на България

ТИТАН Златна Панега провежда през месец май 2023 година следващ открит урок за децата от локалните учебни заведения. Основна цел на самодейността е популяризация и запазване на  заобикалящите ни естествени благосъстояния посредством серия от новаторски уроци измежду природата, отдадени на разнородни екологични тематики.

 

Събрахме се дружно на екопътека „ Искър-Панега “, с цел да поговорим за дивите опрашители, кои са те, за какво са толкоз значими за нас, кои са аргументите за изгубването им и по какъв начин да ги опазим. На посетители ни беше локален пчелар от гр. Луковит, който ни показа забавни обстоятелства за живота на пчелите, потребните артикули, които те създават, и смисъла им за оцеляването на планетата. Всички участници в урока получиха „ сладки “ дарове.

 

Специфичната флора в региона е причина за съществуването на огромен брой опрашители, които от своя страна способстват за здравето на екосистемите и за доста увеличение на биоразнообразието. Сред тях са открити някои редки типове пеперуди.

Стартирахме нашата самодейност с младите природолюбители през месец ноември 2022 година с децата от учебните заведения в с. Златна Панега, с. Румянцево, с. Брестница и техните учители. Те участваха в открит урок, отдаден на карстовите процеси и карстовите форми, който се организира в действителна среда на езерото Глава Панега.

 

Нагледно бяха показани спецификите на карстовите формирания, тяхното образуване и смисъла им за локалната флора и фауна. Децата с възторг и любознание наблюдаваха демонстрациите и се включиха интензивно във викторината за карстовите форми и в търсенето на „ съкровища “ - присъщи за карстовите терени растителни и скотски типове.

 

Ние от Титан Златна Панега сме поели дълготраен ангажимент към устойчивото развиване на регионите, в които действат нашите индустриални мощности, само че и в народен мащаб. Компанията ни работи интензивно в поддръжка на идеята за обезпечаване на налично и качествено българско обучение за децата в района. Целенасочено организираме и поддържаме редица начинания, които целят да обезпечат по-добри благоприятни условия на хората от локалните общности за развиване и професионална реализация.

 

Нашият циментов цех е ситуиран в хубав карстов район, на една ръка разстояние от един от най-големите карстови извори на Балканите, Глава Панега, и в непосредствена непосредственост до предпазена зона от екологичната мрежа Натура 2000 – Карлуковски карст.

Изворът Глава Панега, подхранван от водите на р. Вит и от тези на заобикалящия го карстов регион, дава началото на река Златна Панега, където се среща балканската пъстърва и сериозно застрашения тип риба главоч.

Заобикалящият ни карстов феномен е присъщ с неповторимите си надземни и подземни карстови форми и е леговище на редица редки и застрашени типове от българската флора и фауна.

 

В тази връзка е обособена и предпазена зона Карлуковски карст, която има за цел опазване на местообитанията и възстановяване на природозащитното положение на някои типове птици, срещащи се в региона, част от които включени в Червената книга на България с категория „ Застрашен “ или „ Уязвим “.

 

Красивите карстови пещери са дом на няколко типа прилепи, които попадат в Червената книга на България и са със статут предпазени на територията на цялата страна.

Характерни за региона са и местообитанията от полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик, обхващащи разнородни сухолюбиви тревни съобщества, като по-влажните зони на тези местообитания се отличават с благосъстоянието си на орхидеи и в този си вид те са предпочитани за запазване в целия Европейски съюз.

 

За ТИТАН:

Групата ТИТАН е международен водач в производството на цимент със 118 години опит в промишлеността, управляващ над 40 компании и притежаващ общо 14 циментови завода, 72 кариери, 128 бетонови центъра в 10 страни с разнообразни местоположения - Гърция, Югоизточна Европа, Съединени американски щати, Южна Америка и Източното Средиземноморие. С годишен потенциал от 27 милиона тона цимент и циментови материали, Групата обслужва клиенти на над 25 пазара.

„ Златна Панега Цимент ” АД е част от фамилията на Групата ТИТАН и е един от главните производители на първокласен цимент в България. Компанията има бетонови възли в четири града и взаимно с други компании разполага с 12 кариери за рандеман на пясък, трошляк и трошен камък.

 

Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР