Тиранозавър рекс и другите едри хищни динозаври са били майстори

...
Тиранозавър рекс и другите едри хищни динозаври са били майстори
Коментари Харесай

Тиранозавър рекс е бил майстор в енергийната ефективност

Тиранозавър рекс и другите едри хищни динозаври са били майстори в това да изминават далечни дистанции, само че с по-малка скорост.

Учени от колежа Маунт Марти в Южна Дакота употребявали данни за крайниците, телесното тегло и походката на 70 типа тероподи. Било открито, че по-дългите задни крака помагали на създанията с дребни до междинни размери да се придвижват по-бързо, а на колосите, като тиранозавър рекс - да запазят сила.
Учени се натъкнаха на ембриони на динозаври отпреди 200 млн. години Яйцата на Massospondylus carinatus били сканирани мощните рентгенови лъчи на Европейския синхротрон във Франция
Бягането е значимо за ловуващите екземпляри, само че те нормално се скитат дълго, търсейки храна. Затова не е нужно да се придвижват толкоз бързо, колкото екземплярите с по-малки размери.

Специалистите употребявали разнородни способи, с цел да преценяват оптималната скорост на всеки тип динозаври, както и изразходваната сила при напредването им с по-бавни темпове.

Било установено, че еволюцията на задните крака у тероподите не е диктувана от каквато и да било тактика, само че се е осъществила по друг метод при едрите и дребните типове. За динозаврите с дребни до междинни размери по-дългите задни крака наподобява са свързани с пригаждане към по-дълго тичане, което е от изгода за ловуващите типове.
Динозаврите са обитавали антични гори на Антарктида Учени откриха фосилни остатъци, които сочат, че преди повече от 90 млн. години на Ледения континент е имало тропическа растителност и извънредно високи температури
За колосите с тегло над 1 звук бягането с оптималната скорост е лимитирано от телесното им тегло, тъй че за тях по-дългите задни крака са свързани с консумиране на по-малко сила. Учените заключили, че при напредването с по-малка скорост, до момента в който се търси храна, по-дългите задни крака доста понижават изразходваната сила. Това навежда на мисълта, че скоростта била огромно преимущество за динозаврите, които преследват плячка и да заобикалят хищници.

“За най-големите хищници, като тиранозавър рекс, който на процедура нямал врагове, животът бил маратон, а не спринт”, разясняват учените.

Различия в скоростта на напредване и енергийната успеваемост на задните крака има и у днешните бозайници. Това е очевидно при носорозите и слоновете.

Резултатите от проучването са оповестени в PLoS One
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР