Тиранозавър рекс е бил страховит ловец, но е ходел доста

Тиранозавър рекс е бил страховит ловец, но е ходел доста ...

Тиранозавър Рекс е ходел по-бавно от човек


Тиранозавър рекс е бил страховит ловец, но е ходел доста тромаво, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Нидерландски учени направиха анатомични анализи и изчислиха, че гигантите са ходели нормално със скорост 1,28 м/сек., което се равнява на 4,6 км/ч. За сравнение средната човешка скорост при ходене е около 1,34 м/сек. до 1,42 м/сек., или 4,8 до 5,1 км/ч. Скоростта на ходене на животните може да бъде определена по участващите части на тялото, естествения им ритъм, като се вземе предвид общата конструкция, и необходимостта от съхраняване на енергия, пише екипът на Паша ван Вилерт от университета на Амстердам в сп. "Royal Society Open Science".

В случая с Т-рекс, който е бил дълъг до 13 м, тежал е девет тона, и е ходел на два крака, в ходенето са участвали именно задните му крайници и опашката. Опашката се е вдигала и спускала при всяка стъпка.

С помощта на 3D реконструкция и биометричен модел на прешлени и стави, учените са изчислили честотата на естествената осцилация на опашката. Те са предположили, че хълбоците са били на височина 3,1 м, а дължината на стъпката - 1,94 м.

Установената скорост на ходене от 1,28 м/сек. е по-ниска от предишните изчисления. Авторите отбелязват обаче, че това е била предпочитаната, а не най-бързата скорост на тиранозавъра.

Според предишно изследване Т-рекс не е можел да развие скорост от 30 км/ч дори при тичане.

Източник: fakti.bg