Тиранозавър рекс е бил страховит ловец, но е ходел доста

...
Тиранозавър рекс е бил страховит ловец, но е ходел доста
Коментари Харесай

Тиранозавър Рекс е ходел по-бавно от човек

Тиранозавър рекс е бил застрашителен ловджия, само че е ходел много тромаво, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Нидерландски учени направиха анатомични разбори и пресметнаха, че колосите са ходели обикновено със скорост 1,28 м/сек., което се равнява на 4,6 км/ч. За съпоставяне междинната човешка скорост при вървене е към 1,34 м/сек. до 1,42 м/сек., или 4,8 до 5,1 км/ч. Скоростта на вървене на животните може да бъде избрана по участващите елементи на тялото, естествения им темп, като се вземе поради общата структура, и нуждата от запазване на сила, написа екипът на Паша ван Вилерт от университета на Амстердам в сп. " Royal Society Open Science ".

В случая с Т-рекс, който е бил дълъг до 13 м, тежал е девет тона, и е ходел на два крайници, в ходенето са взели участие точно задните му крака и опашката. Опашката се е вдигала и спускала при всяка стъпка.

С помощта на 3D реорганизация и биометричен модел на прешлени и стави, учените са пресметнали честотата на естествената вибрация на опашката. Те са предположили, че хълбоците са били на височина 3,1 м, а дължината на стъпката - 1,94 м.

Установената скорост на вървене от 1,28 м/сек. е по-ниска от предходните калкулации. Авторите означават обаче, че това е била желаната, а не най-бързата скорост на тиранозавъра.

Според предходно проучване Т-рекс не е можел да развие скорост от 30 км/ч даже при бягане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР