Типично пролетен бе и днешният ден - с гръмотевици и

Типично пролетен бе и днешният ден - с гръмотевици и ...

До сутринта ще е почти без валежи


Типично пролетен бе и днешният ден - с гръмотевици и валежи. За много кратко време във Велико Търново са паднали 28 л/кв. м, а в Ловеч около 20. Информация за градушка има за град Кюстендил и в някои райони в Югоизточна и Централна Северна България, а поривите на вятъра в Пазарджик надвишиха 65 километра в час.

И в близките часове на много места ще вали. Възможни са и гръмотевични бури и градушки. Около полунощ явленията в повечето райони за кратко ще стихнат и до сутринта ще е почти без валежи, предимно с разкъсана облачност. Минималните температури утре ще бъдат между 13 и 16 градуса, в София - около 11, а максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Утре, още през първата половина на деня, ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в следобедните часове, ще има краткотрайни валежи.

Обявено е и предупреждение от първа степен - код жълто за засилена гръмотевична дейност над цялата страна. Остава опасността и от градушки.

И по Черноморието в следобедните часове се очаква купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. В отделни райони ще се развият и гръмотевични бури, възможни са и градушки. Максималните температури ще са 22-25°. Температурата на морската вода е 18-20°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Не са благоприятни условията за туризъм в планините, където облачността ще е по-често значителна, на много места с краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Предимно слънчево ще бъде над Западна Европа, Пиренейския полуостров и Централното Средиземноморие. Над Северната и Централната част на Континента обаче, както и на Балканите, времето ще бъде подобно на нашето - слънчево преди обяд и с валежи от дъжд, гръмотевици и временно усилване на вятъра в следобедните часове.

Температурата на морската вода по крайбрежието на южната ни съседка Гърция ще е около 21°-22°.

У нас и в близките дни времето ще остане без съществена промяна - повече слънце ще има сутрин. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще има и валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра, особено в неделя и понеделник, когато се очаква и захлаждане. Остава опасността и от градушки. През следващите дни температурите отново постепенно ще тръгнат нагоре.

Източник: bnt.bg