Типичните за съветската епоха жилищни квартали вдъхновяват младите дизайнери да

...
Типичните за съветската епоха жилищни квартали вдъхновяват младите дизайнери да
Коментари Харесай

Как руснаците превърнаха панелните блокове в изкуство

Типичните за руската ера жилищни квартали въодушевяват младите дизайнери да основават доста красиви неща.

Бихте ли носили пръстен „ Хрушчовка “? А какво ще кажете да отглеждате сукуленти в дребен панелен блок?

Жилищните квартали в Русия и някогашните руски републики най-често са нормалните панелни здания, безцветни и малко депресивни на пръв взор, само че и сърдечни и носталгични, изгряха в нова светлина.

Искате ли да имате в дома си парченце от руски градски регион? Тогава разгледайте тези необикновени съветски сувенири.
Нощни лампи


Основният популяризатор на „ панелното изкуство “ е Никита Анохин, дизайнер от Санкт Петербург. Той става прочут в цялата страна с ръчно направените си нощни лампи под формата на панелни блокове. Колекцията му до момента се състои от 5-етажни „ хрушчовки “ и 9-етажни „ брежневки “ от разнообразни серии и модификации. Нощните лампи са направени от бетон, шперплат и пластмаса. И в случай че се вгледате деликатно, можете да видите подиуми от всекидневието, разцъфнали цветни саксии и, несъмнено, любопитни котки. Клиентът може да изиска да „ сложи “ в прозорците член на своето семейство.

Идеята на Анохин е въодушевила и други хора, които  своите самоделни „ панелни “ лампи в съветските обществени мрежи.
Кашпи


Друг сувенир от Анохин са неговите бетонни саксии за цветя. Те се оферират в два разновидността. „ Кръглият мравуняк “ е основан на именитата кръгла къща на улица „ Нежинская “ в Москва.

А квадратната саксия възпроизвежда панелните „ хрушчовки “ от един от първите планове – „ 1-335 “.
Кутии за бижута


„ Хрушчовки “, в които можете да съхранявате обичаните си бижута или да ги употребявате като кутия за писалищен материали и други дреболии. Като цяло такава бетонна кутия с похлупак може идеално да украси всеки интериор.
Преспапиета


Коледни декорации в руски жанр. Московският майстор Александър Долгих е създател на Mast, онлайн магазин за продажба на необикновени движимости. В него можете да намерите всевъзможни предмети с постсъветски намеци – от значки с бетонна ограда ПО-2 до месингови висулки, изобразяващи разградени детски площадки. Преспапиета с панелни блокчета вътре са толкоз приветлив зимен сувенир. При поръчката можете да заявите името на всеки град, който желаете.
Бижута


Московчанката Кейт Снап е увлечена от основаването на бижута, които препращат към руската архитектура и дизайн, най-вече от сребро с ниело. Колекцията ѝ включва пръстени с „ небостъргачите на Сталин “ (наричат ги още „ 7-те сестри “), пръстени с портрета на Ленин, висулки с бариери. Тези, които харесват панелната архитектура, сигурно ще харесат обеците и пръстените във формата на панелни блокове. Обеците са асиметрични: едната има балкон с прозорец, а другата има единствено прозорец. Върху пръстена можете да добавите гравиране. 
Парфюми


Ароматите могат да пренесат индивида във времето, нали? Арина, стилист от Москва, основава авангардни аромати под марката Lilla Katten Parfum. Ето по какъв начин тя разказва „ аромата “ на „ панелките “. „ Бетонни стени. Черен, парещ, сладостен чай от столовата. Отхапана коричка свеж топъл самун. Ъгъл с икони покрай мястото, където баба се моли за вашето здраве и благоденствие. Кутията, в която майка ми пази бижутата си и изключително скъпите кехлибарени мъниста. И изцапаните с мастило детски пръсти от химикалката… Какво бихте дали, с цел да се върнете в безгрижното си детство най-малко за момент? “

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР