Типичeн градски хотел - на четири етажа, с 48 стаи

...
Типичeн градски хотел - на четири етажа, с 48 стаи
Коментари Харесай

Хотел бижу пази духа на стара фабрика за папироси СНИМКИ

Типичeн градски хотел - на четири етажа, с 48 стаи и ресторант с градина на партера - ще размени 130-годишната тютюнева фабрика на Димитър Ставридис и Димитър Мардас на Сахат тепе в Пловдив. Масивната индустриална сграда е измежду знаковите здания на Пловдив, само че пустееше от десетилетия. Сега тя ще бъде върната към нов живот -такива най-малко са проектите на бизнесмените Цветан Пулев и Илиян Филипов, които правят реставрацията с компанията си „ Визуализа ”. Проектът е на „ RT consult ”, с водещ архитект арх. Радко Тодоров.

„ Хотелът ще бъде реставриран в духа на остарялата постройка. Разбира се, с една нова по-модерна и елегантна нотка. Искаме да запазим достоверността на мястото, само че несъмнено, ще го приспособяваме към актуалните условия за функционалност и комфорт. С изключително внимание ще подходим към цялата орнаментика - създали сме отливки на корнизите и други присъщи детайли от остарялата постройка и ще ги използваме при цялостното възобновяване на пространствата ”, сподели за „ Марица ” Цветан Пулев.

Той описа още, че в едното крило - там, където е остарялата част, се плануват 48 хотелски стаи. На последния етаж ще има жилища, те попадат в дострояваното ляво крило. Строителството в центъра на града, в тази ситуация на Сахат тепе, ни затруднява. По-труден е достъпът на техника и доставките на материали. Цялата постройка е построена върху канара, постанова ни се да я разрушаваме ръчно, да я укрепваме в основите, което е трудоемко ”, показа Пулев. Въпреки това той е оптимист, че хотелът ще бъде приключен както е планувано - до края на 2019 година Интересен акцент в него ще е специфичният ъгъл със остарели фотоси, които описват историята на мястото.

Тук се е намирала фабрика „ Орел ” за тютюн и папироси на Димитър Ставридис и Димитър Мардас. Строителството стартира през 90-те години на XIX век. През 1890 година тютюнотърговците Димитър Ставридис и Димитър (Маринов) Мардас подвигат постройката по план на италиански проектант. За времето си фабриката е измежду най-големите и съвременни в България. Именно в нея са основани и първите български пури, рекламирани на Първото земеделско-промишлено ревю в Пловдив през 1892 година След гибелта на Ставридис през 1901 година компания " Орел " е закупена от италианския фабрикант Карло Вакаро. Той докарва съвременни машини и разпростира активността. По-късно я продава на Петър Дяков. От 1988 година обаче постройката стои изоставена и по този начин последователно се беше трансформирала в котило на наркомани.

Снимки Стоян Илиев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР