Тимът на България надигра отбора на Белгия с 3:2 победи

...
Тимът на България надигра отбора на Белгия с 3:2 победи
Коментари Харесай

България се наложи над Белгия за първи триумф на турнира за United Cup

Тимът на България надигра тима на Белгия с 3:2 победи във втория кръг от група „ А " на новия шампионат за смесени двойки в Пърт, Австралия – United Cup, съобщи „ Българска телеграфна агенция “.

След тъждество при 2:2 победи, конфликтът бе решен от мача на смесени двойки сред Александър Лазаров и Изабелла Шиникова против тандема Давид Гофен/Елизе Мертенс. Българите надвиха след поврат, откакто отстъпиха в първия сет – 1:6, 7:6 (5), 10:6 за час и 30 минути игра. 

Играещият капитан Григор Димитров трябваше да вземе решение кои тенисисти да вземат участие в срещата на смесени двойки, защото той и Виктория Томова бяха в началото декларирани, само че Томова не съумя да излезе и за мача си на сингъл, където бе заместена от Гергана Топалова.

Лазаров и Шиникова отстъпиха в първия сет след единствено един извоюван гейм, само че във втория усъвършенстваха представянето си и наваксаха закъснение от 4:5 до 7:6. В тайбрека те бяха доста безапелационни, поведоха с 8:1 точки и стигнаха до победното 10:6.

Така България има победа и загуба от двата си мача в групата, Белгия е с една загуба, а третият отбор – Гърция с една победа, а крайното класиране ще бъде несъмнено от срещата сред гръцките и белгийските тенисисти.

„ Загубихме от Белгия преди няколко години в шампионата  ATP Cup в мача на двойки и в този момент се веселя, че успяхме да спечелим. Удоволствие е да играем против по този начин противници “, съобщи Александър Лазаров в изявлението си на корта след мача. На въпрос за ролята на Григор Димитров, Лазаров отговори: „ Той е най-хубавият български тенисист в историята. Невероятно е да споделя такива моменти дружно. Всички се забавляваха на пейката “, съобщи „ Българска телеграфна агенция “.

„ Много съм горделив. Мисли, че всички дадоха всичко от себе си. Нашият спорт е доста сложен и би трябвало да се поддържаме. Наистина съм доста горделив. За мен беше мъчно решение да избера кои да играят “, сподели от своя страна Димитров.

По-рано Димитър Кузманов записа втора победа от два мача от конкуренцията. Кузманов реализира безапелационен триумф с 6:2, 6:0 над заемащия 129-о място в международната класация Зизу Бергс в дуел, траял час и 28 минути. Така България изравни резултата против Белгия на 2:2 победи.

След 2:2 в първия сет Кузманов завоюва 10 следващи гейма и стигна до нова победа след тази над Михаил Перволаракис с 6:1, 6:1 в първата среща на България с отбора на Гърция.

Преди това Гергана Топалова изигра мощен мач, само че претърпя проваляне от 29-ата в ранглистата Елизе Мертенс с 4:6, 6:3, 0:6 за час и 16 минути. Топалова излезе на корта вместо първата ракета на страната при дамите Виктория Томова, която не съумя да преодолее контузията, получена в дуела против гъркинята Мария Сакари.
 
22-годишната Топалова, която е номер 328 в класацията на WTA, се показа на равнище против по-опитната Елизе Мертенс. Белгийката има във визитката си седем трофеи от женския тур. За Гергана Топалова това бе първи мач против противник от топ 100 в света.

В първите два мача от конфликта сред България и Белгия, Григор Димитров се оправи с Давид Гофен, а Изабелла Шиникова загуби от Алисън Ван Ойтванк.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР