Тим Кук се похвали с много нови потребители на бранда

...
Тим Кук се похвали с много нови потребители на бранда
Коментари Харесай

Apple завърши прехода към не-Intel процесори

Тим Кук се похвали с доста нови консуматори на марката след тази решителна смяна

Компютрите на Apple със лични процесори привлякоха нови клиенти на компанията
(снимка: CCO Public Domain)

С стартиране на компютъра Mac Pro с процесор M2 Ultra, Apple приключи прехода от Intel към лични чипове – това лиши на компанията към три години. Резултатът е, че почитателите на марката обновиха компютрите си, а поддръжници на Windows още веднъж погледнаха към Mac.

Повече от половината компютри на Apple, продадени през второто тримесечие на 2023 година, са добити от нови консуматори в екосистемата, стана ясно от скорошния финансов доклад на Купертино.

„ Миналото тримесечие на драго сърце завършихме прехода на цялата линия към Apple Silicon. Това докара както до интензивно възобновяване, по този начин и до огромен брой нови клиенти. Почти половината от купувачите на Mac през това тримесечие в действителност са били нови. Получихме и противоположна връзка, че в Съединени американски щати удовлетвореността на клиентите на Mac е 96% ”, съобщи удовлетворен шефът на Apple Тим Кук, представен от Seeking Alpha.

Преминаването към Apple Silicon в действителност оказа помощ на компанията да завоюва пазарен дял. През второто тримесечие на 2019 година Apple продадe 4,077 милиона Mac компютри и зае 6,3% от PC пазара. През второто тримесечие на 2023 година компанията има 8,6% от пазара с 5,3 милиона продадени бройки. А през по-успешното първо тримесечие на 2022 година пазарният ѝ дял беше 9,3% с доставени 7,342 млн. компютъра, доста от които отидоха при нови консуматори в екосистемата.
още по темата
Контролът на производителя върху софтуера и хардуера му разрешава да интегрира разнообразни ускорители със особено предопределение в своята платформа, с цел да реализира оптималната продуктивност на обособените приложения. Това оказва помощ на компанията да максимизира и личните си облаги, защото към този момент не би трябвало да заплаща на Intel за процесори.

От друга страна, личните процесори на Apple не поддържат дискретна графика на трети страни, което е неприятна вест за притежателите на Mac Pro, които търсят мощни графични процесори.

Пазарът на компютри през второто тримесечие на 2023 година понижа с 13,4% като брой, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, а Apple завоюва 6,8 милиарда $ от компютри – 7% по-малко, в сравнение с през същия интервал на предходната година. Но в единици компанията е продала повече компютри, в сравнение с през второто тримесечие на 2022 година – евентуално доста нови консуматори са избрали евтини модели.

От друга страна, през второто тримесечие на 2022 година се наблюдаваше растеж в продажбите на скъпи MacBook Pro, основани на M2 Pro и M2 Max, до момента в който през второто тримесечие на 2023 година бизнесът с лични компютри на Apple явно превъзхождаше този на Lenovo, Dell и Acer, по растеж на продажбите в бройки. През идващото тримесечие Apple чака спад на приходите от сегментите Mac и iPad.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР