Тим Кук направи една от най-обширните си в последните години

...
Тим Кук направи една от най-обширните си в последните години
Коментари Харесай

Обиколката на Тим Кук в Азия: какво означава за Apple


Тим Кук направи една от най-обширните си в последните години обиколки в Азия
(снимка: Tim Cook / X)

Главният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук неотдавна завърши най-обширната си от години обиколка в Югоизточна Азия (SEA), като посети Виетнам, Индонезия и Сингапур от 15 до 19 април. Въпреки че визитите бяха къси, неговите срещи с държавните водачи на тези страни подчертаха задачата на визитата: да се търсят нови пазари за напредък и индустриални обекти, които да компенсират продължаващото оттегляне на Apple в Китай.

Акаунтът на Тим Кук в обществената мрежа X (бивша Twitter) разказва пътуването като срещи с локални основатели на наличие и общности, само че медийните репортажи сочат, че шефът на Apple неведнъж е подчертавал значимостта на района като пазар и нововъзникваща индустриална база.

На срещи с държавни водачи Кук разиска задълбочаване на съдействието сред Apple и съответните страни, вариращо от спомагателни вложения за произвеждане до обработване на гении за изкуствения разсъдък, отбелязва Digitimes в разбор на азиатската обиколка на мениджъра на една от най-големите ИТ компании в света.

Среща с държавни водачи

Първата спирка от пътуването на Кук беше във Виетнам, където той се срещна с министър-председателя Фам Мин Чин, който уточни, че Apple към този момент е основала над 200 000 работни места в страната през последните години.

Кук съобщи, от своя страна, че ще ускори съдействието с Виетнам, в това число закупуване на повече съставни елементи и аксесоари от локални снабдители, което ще даде подтик към задачата на страната да се трансформира в световен индустриален център. Apple твърди, че е вложила почти 15,8 милиарда щатски $ във виетнамската верига за доставки от 2019 година насам.

Следващата спирка на Кук беше в Индонезия, на среща с президента Джоко Видодо, прочут като „ Джокоуи ”. Кук съобщи, че са „ говорили за желанието на президента да види произвеждане в страната ” и назова капиталовия капацитет в Индонезия „ безконечен ”. Срещата с Кук е част от напъните на Джокоуи да реалокира световните индустриални вериги за доставки в Индонезия на фона на геополитическо напрежение.
още по темата
Страната към този момент е осигурила вложения от автомобилните производители Hyundai и BYD. Освен Кук, Джокоуи също се срещна с изпълнителния шеф на Tesla Илон Мъск през 2022 година и може да се срещне с основния изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела в края на този месец.

Последната спирка на Кук от пътуването му беше Сингапур, където той се срещна с новоизбрания министър-председател Лорънс Уонг и неговия предходник Лий Сиен Лонг. Връзката на Apple със Сингапур е дълбока и датира отпреди повече от 40 години, когато Сингапур създава компютри Apple II. През десетилетията Сингапур се разви до точка, в която в този момент е като основен център за Apple в Азиатско-тихоокеанския район.

Точно преди срещата с Уонг Apple разгласи на уеб страницата си, че възнамерява да влага 250 милиона щатски $ за разширение на своя кампус Анг Мо Кио, с акцент върху гениите за изкуствен интелект. Компанията съобщи, че към този момент е наела повече от 3600 души в кампуса и разширението „ ще обезпечи повече място за нови функции в AI и други функционалности ”.

В изказването си Кук загатна Сингапур като „ в действителност само по рода си място ” и че „ нямат самообладание за още доста десетилетия на нововъведения ”.

Борби в Китай и геополитически проблеми

Посещението на Кук акцентира засиления акцент на Apple върху SEA района и значително се дължи на бавното показване на компанията на китайския пазар и възходящото геополитическо напрежение сред Китай и Съединени американски щати.

Това, че Apple разчита на Китай в никакъв случай не е било загадка – като един от най-големите задгранични пазари, само че и като главен индустриален обект, където се сглобяват устройствата на компанията. Въпреки това, най-големият източник на доходи за Apple, iPhone, изпитва усложнения на китайския пазар. Според Bloomberg, доставките на iPhone през първите три месеца на 2024 година бележат спад от 9,6% на годишна база, най-резкият за Apple след коронавирус блокирането през 2022 година

Един от факторите, съдействали за спада, е завръщането на Huawei на пазара на смарт телефони от висок клас, което беше в допълнение изострено от геополитиката, защото китайското държавно управление не разрешава потреблението на iPhone в държавни организации и държавни компании. Тази възбрана даде на локални марки като Huawei още един подтик и хвърли спомагателна неустановеност върху вероятностите на Apple в Китай.

За да компенсира битките си в Китай, Apple търси други пазари. Сред тях е Индия, която неотдавна измести Китай като най-населената страна в света. Тим Кук се срещна с индийския министър председател Нарендра Моди през април 2023 година, когато компанията стартира да се уголемява и да реалокира част от производството си в Индия. Неотдавнашен отчет на Bloomberg показва, че Apple към този момент сглобява към 1 от всеки 7 от своите айфони в Индия, с обща продукция от 14 милиарда щатски $.

След привършване на мощно рекламирано пътешестване на Тим Кук и срещи с държавни водачи от SEA, може да се допусна, че районът ще претърпи нарастване на вложенията и внимание от страна на Apple в устрема на компанията да поддържа напредък, без да разчита прекалено много на променлив пазар, какъвто е Китай.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР