Тиквата може да разнообрази вашата диета през студения сезон и

...
Тиквата може да разнообрази вашата диета през студения сезон и
Коментари Харесай

Как тиквата влияе на тялото - полезни свойства + рецепта

Тиквата може да разнообрази вашата диета през студения сезон и да се погрижи за вашето здраве. Тиквата е есенна суперхрана, същинска съкровищница от витамини и минерали, тъй че несъмнено заслужава място във вашата диета. Освен витамини и минерали, тиквата е източник на диетични фибри, които подкрепят храносмилането и антиоксиданти, които защищават тялото от свободните радикали, написа. Магистърът по хранене, диетологът Алина Дяченко разказа какви потребни субстанции се съдържат в тиквата, по какъв начин най-добре да я консумирате и да я приготвяте вкусно.
Прочетете още
За какво е потребна тиквата?

Тиквата е богата на витамини и минерали, в това число:

Витамин А -  Помага за поддържане на крепко зрение, понижава риска от развиване на свързани с възрастта очни болести като катаракта и спомага за възстановяване на цялостното положение на кожата.

Витамин С  - е мощен антиоксидант, който укрепва имунната система, подкрепя заздравяването на рани, усъвършенства положението на кожата и защищава тялото от вируси и инфекции.

Витамин Е -  Известен със способността си да пази клетките от оксидативен стрес, да резервира младостта на кожата и да предизвиква здравето на сърдечно-съдовата система.

Витамини от група В (В1, В2, В6) -  Те са значими за естественото действие на нервната система, подкрепят енергийния метаболизъм, спомагат за понижаване на умората и усъвършенстват настроението.

Калий -  Допринася за нормализиране на кръвното налягане, поддържа салдото на течностите в организма и понижава риска от сърдечно-съдови болести.

Магнезий  - Помага за поддържане на здравето на костите, усъвършенства сърдечната функционалност и оказва помощ за понижаване на напрежението и безпокойството.

Желязо  - Необходим за поддържане на естествени равнища на хемоглобина и попречване на анемия, изключително значим за хора с нараснала потребност от желязо, като бременни дами.

Фосфор  - Подпомага здравето на костите и зъбите, способства за естественото действие на клетките и производството на сила.



Снимка: Freepik


Ползите от тиквените семки

„ Тиквените семки са същинско богатство за тези, които желаят да укрепят здравето си. Освен магнезий, цинк, желязо, фосфор, калий, витамин Е, те съдържат и омега-3 мастни киселини, които спомагат за понижаване на възпалителните процеси в организма, усъвършенства работата на сърцето, мозъка и поддържа здравето на ставите “, споделя Алина Дяченко.

В допълнение към омега-3, тиквените семки съдържат триптофан - натурален източник на аминокиселина за производството на серотонин, който усъвършенства настроението, оказва помощ в битката с депресията и усъвършенства качеството на съня.



Снимка: Freepik


Кой не би трябвало да яде тиква?

Въпреки че тиквата е потребна за множеството хора, тя въпреки всичко има някои противопоказания.

" Както всеки различен артикул, тиквата може да провокира алергични реакции при хора с самостоятелна нетърпимост. Също по този начин хората със стомашно-чревни болести, като язва или гастрит, би трябвало да заобикалят да ядат сурова тиква, защото тя може да раздразни лигавицата ", акцентира диетологът.

Освен това тиквата има много висок гликемичен показател, тъй че хората с диабет би трябвало да я употребяват с нараснало внимание.

Интересни обстоятелства за тиквата
Тиквата е плод, макар че в кулинарията постоянно се счита за зарзават.В древността тиквените семки са били употребявани като естествено средство за лекуване на паразити.В света има повече от 800 разнообразни типа тикви, като най-голямата е тежала повече от 1 звук.


Снимка: Getty Images

Кой е най-хубавият метод за ястие на тиква?

„ Тиквата се комбинира съвършено с разнообразни артикули, което ви разрешава да я употребявате в доста кулинарни ястия “, споделя диетологът.
Тиквените крем супи с добавка на сметана или кокосово мляко са превъзходен вид за топла храна в хладните есенни дни.Печена тиква може да се добави към салати, да вземем за пример с рукола, фета, ядки и мед.Тиквен къс, гювеч, кексчета, палачинки са вкусни десерти, които ще ви оказват помощ да разнообразите диетата си.Добавянето на тиква към просо, овесена каша или оризова каша придава прелестен сладостен усет.
„ Любимата ми рецепта за закуска с тиква са тиквени кнедли със сирене – толкоз ярки, доста нежни и вкусни “, споделя диетологът, представен от Фокус.

Тиквени кендели - РЕЦЕПТА

Съставки:

Тиква - 150 гр

Сирене 45% - 40 g

Яйце - 1 бр.

Брашно - 20 гр

Кокосово масло - 2,5 мл

Сол, италиански билки

Приготвяне:

Настържете обелената тиква и кашкавала на едро ренде.

Добавете яйце, сол, билки, зеленчуци, брашно и разбъркайте добре.

С мокри ръце оформяме топчетата, слагаме ги в загрят тиган, намазан с олио и печем под похлупак на междинен огън по 5 минути от двете страни.

Сервираме тиквени кнедли със заквасена сметана и зеленчуци.

Превод:  GlasNews.bg



Снимка: Freepik
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР