TikTok, чиято популярност нараства лавинообразно, става все по-предпочитана от тийнейджърите

...
TikTok, чиято популярност нараства лавинообразно, става все по-предпочитана от тийнейджърите
Коментари Харесай

Колко опасен е TikTok и защо трябва да сме много внимателни, когато го ползваме?

TikTok, чиято известност нараства лавинообразно, става все по-предпочитана от младежите в доста страни по света спрямо други онлайн платформи.

Наскоро обаче Европейската комисия и Европейският парламент желаеха от всички, които работят за тези значими органи на Европейския съюз, да отстранен от служебните си мобилни телефони китайското приложение за видео продан. Почти по същото време в края на февруари администрацията на американския президент Джо Байдън даде на държавните организации в Съединени американски щати период от 30 дни, с цел да подсигуряват, че чиновниците им не използват приложението на федерални устройства и системи. Канада също разгласи, че не разрешава използването на TikTok на всички държавни мобилни устройства.

На този декор би трябвало да се запитаме, до каква степен би трябвало да се тормозим за младежите, които употребяват обществената мрежа, която е благосъстоятелност на китайската корпорация ByteDance?

Всъщност, чиновниците в Европейска комисия и в държавните организации в Съединени американски щати и Канада евентуално не са потребителската група, към която са се насочили притежателите на обществената мрежа.

Със своите къси и постоянно провокативни видеоклипове, към които редица от по-младите консуматори се пристрастяват, както и със своя самообучаващ се логаритъм, китайското приложение е известно на първо място измежду младежите, които надали са толкоз загрижени за геополитическите проблеми и за националната сигурност на страната, в която живеят, отбелязва ДПА.

На фона на рестриктивните мерки, които Европейски Съюз, Съединени американски щати и Канада започнаха да постановат на своите чиновници, наподобява, че в западните страни на дневен ред излиза въпросът за пълнага възбрана на TikTok.

TikTok дава данни на потребителите си на управляващите в Китай. Вярно или не?

Смята се, че към 70 на 100 от младежите в Съединени американски щати към този момент употребяват TikTok. С все по-широкото му нахлуване в всекидневието ни се ускоряват и опасенията, че данните на потребителите на приложението се изпращат до компютърни системи, следени от управляващите в Китай.  

Още през юни 2021 година немският Федерален комисар по отбрана на персоналните данни и свободата на информацията предложи чиновниците в администрацията в Германия да не употребяват TikTok на служебни устройства.

Рюдигер Трост от компанията за решения в региона на киберсигурността WithSecure счита, че това онлайн приложение " несъмнено е доста рисково ".

" Алгоритъмът на TikTok слага в по-неблагоприятно състояние хората, които се нуждаят от специфична протекция. Например видеоклиповете с хора с увреждания преднамерено се излъчват по-рядко в това приложение ", отбелязва специалистът.

Събитията, които не се утвърждават от ръководещите в Китай, се цензурират в TikTok, твърди Рюдигер Трост. Той е уверен, че китайските управляващи управляват компанията, която ръководи онлайн платформата.

 Getty Images

Голяма част от правилата, върху които е построена тази обществена мрежа, не може да бъдат съотнесени към западните полезности и разбирания за човешко достолепие, тъждество, независимост на изложение и отбрана на малцинствата, отбелязва експертът по въпросите на киберсигурността.

" Рискът от целеустремено влияние върху публичното мнение в западните общества е толкоз забележителен, колкото и заплахата от шпионаж. Той е изключително сериозен в навечерието на избори (в някоя от западните страни - бел. ред.) ", счита Трост.

TikTok отхвърля сходни обвинявания

Собствениците на TikTok не одобряват обвиняванията, които се насочат към обществената мрежа. Говорители на компанията, която ръководи онлайн платформата, неведнъж обявяваха, че данните на американските консуматори на приложението се обработват в Съединени американски щати, а бекъп компютърните сървъри се намират в Сингапур. Те настояват, че обществената мрежа не зависи от основаната в Пекин корпорация " БайтДенс ".

Тези уверения обаче не вършат изключително усещане на политическия хайлайф във Вашингтон, отбелязва ДПА. Представители на Републиканската партия, която разполага с болшинство в долната камара на Конгреса на Съединени американски щати (Камарата на представителите) на практика третират TikTok като работа на Китайската комунистическа партия.

Двама сенатори от Републиканската партия, Джош Хоули от щата Мисури и Кен Бък от щата Колорадо, включиха в закон, който е обвързван с образуването на държавния бюджет, възбрана за потреблението на приложението на служебните мобилни телефони на държавните чиновници.

Сенаторите, които се стремят към цялостната възбрана на TikTok в Съединени американски щати, се употребяват с поддръжката и на представители на Демократическата партия, от която е и президентът Байдън.

Известният американски експерт по въпросите на киберсигурността Брус Шнайер обаче счита, че проектите за възбрана на TikTok са " ужасна концепция, чийто странични резултати биха били непоносими ".

" Това би довело до нарушение на свободата в интернет, такава каквато я познаваме ", написа неотдавна Шнайер в своя блог.

Той обаче признава, че обществената мрежа TikTok и компанията " БайтДенс ", която я има, са " сенчести " структури. " Те, както множеството огромни корпорации в Китай, развиват своята активност в сгода на китайското държавно управление ", написа деятелят за " свободен " интернет.

TikTok обаче не е единствената обществена мрежа, която събира данни за своите консуматори. И други приложения вършат същото. Сред тях са и Фейсбук, и Instagram, твърди Шнайер.

TikTok възнамерява нови центрове за данни в Европа, с цел да отбрани правата на потребителите

На този декор TikTok възнамерява да сътвори два нови центъра за обработка и предпазване на данни в Европа, заяви в средата на февруари почитан представител на компанията, която ръководи обществената мрежа, съобщи Ройтерс.

Онлайн платформата се стреми да разшири своя потенциал за предпазване на данни в Европа, разгласи основният управител на TikTok за Европа Рич Уотъруърт.

" Ние сме в напреднала фаза на реализация на нашия проект за построяването на втори център за данни в Ирландия, взаимно с различен снабдител на услуги, в допълнение към обекта, за чието основаване съобщихме през предходната година ", добавя Уотъруърт.

Тази самодейност би могла да смекчи опасенията по отношение на отбраната на персоналните данни на потребителите на TikTok и да облекчи регулаторния напън върху китайската компания, отбелязва Ройтерс.

Изображение: Getty Images; Инфо: БТА/Пламен Пенчев

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР