Тикал е една от най-популярните забележителности в Гватемала. Разположен в

...
Тикал е една от най-популярните забележителности в Гватемала. Разположен в
Коментари Харесай

Загадъчният град на маите, който приюти Люк Скайуокър

Тикал е една от най-популярните забележителности в Гватемала. Разположен в региона на Петен, това е бил най-проспериращият град на класическия интервал на маите. Днес високите му пирамиди притеглят гости от целия свят.

Тези варовикови здания, " завзети " от джунглата, са като от филм от поредицата за Индиана Джоунс и омайват туристите с доста от към момента неразкритите си секрети. Названието Тик`ал на езика на маите значи " място, където могат да се чуят гласовете на боговете ". В йероглифите, издълбани в някои от пирамидите, се среща и по-старото име на града Яш-Мутул - " зелена приказка ".

Докато се разхождахме из античния град, от който лъха величието на една могъща империя, научихме доста за цивилизацията на маите и голямата им мощ преди хиляди години. Ще се опитаме в няколко забавни обстоятелството да пресъздадем възхищението, което изпитахме, до момента в който бродим из рамките на града.

Джунглата на Гватемала
 Снимка 420114

Национален парк Тикал е основан през 1966 година и е първата предпазена зона в Гватемала. Намира се в северната част на страната, ситуиран надълбоко в една от най-големите дъждовни гори на Централна Америка.

Днес към границите на града в сърцето на джунглата към момента можем да забележим свободно да се разхождат носати мечета, по клоните на дърветата да скачат маймуни-паяци, а над нас в небето да се реят големи фазани и токани. Някои от локалните гидове даже настояват, че са виждали ягуари.

Тикал и Мезоамерика
 Снимка 420115

Тикал е един от най-големите археологически обекти в Мезоамерика, които маите са владяли в миналото. Днес руините на техните царства се намират в Гватемала, Белиз, Салвадор, Хондурас и Мексико, само че Тикал - със своята повърхност от 575.83 квадратни километра, е считан за най-силният град от тяхната империя.

Тикал и ЮНЕСКО
 Снимка 420116

Градът става част от международното културно завещание на ЮНЕСКО през 1979 година Тикал е и разгласен и за обект на човешкото завещание, поради своето археологическо и екологично значение.

Столицата на маите
 Снимка 420117

Тикал е бил " биещото сърце " на империята на маите и е управлявал по-голямата част от Мезоамерика политически, стопански и военно. До 600 година на територията на града е имало даже състезателен стадион, учебно заведение, болница и библиотека, цялостна с хиляди книги. Днес са непокътнати единствено четири от книгите на маите.

Населението
 Снимка 420111

Въпреки че не можем да сме изцяло сигурни в точния брой на популацията на Тикал, по време на класическия интервал на маите се счита, че то е било сред 50 и 100 хиляди души. Повечето специалисти са на мнение, че хипотетичния брой на популацията като число е по-близо до 100 хиляди. Това пък прави Тикал един от най-големите градове на своето време.

Археологическо знамение
 Снимка 420110

Сградите на Тикал са направени от варовик и съставляват остатъци от кралски дворци, къщи, административни здания, площадки и храмове. В града са разкрити няколко храма, като най-високият от тях е храм IV със своите 65 метра. От върха му се откриват невероятни гледки към целия народен парк.

Неразкрити секрети
 Снимка 420113

След като съществува повече от хиляда години, Тикал ненадейно е бил зарязан от маите. Как толкоз огромна империя, процъфтявала толкоз дълго, внезапно е напусната непринудено от популацията си? Този въпрос вълнува доста откриватели в продължение на години.

Дори през днешния ден не знаем сигурно какво води до обезлюдяването на града. Повечето учени го изясняват с настъпването на доста огромна суша, която е принудила маите да потърсят ново място, където да се открият.

Тикал и " Междузвездни войни "
 Снимка 420109

Мястото, където е снимана бунтовническата база, откъдето Люк Скайуокър излетява, с цел да унищожи Звездата на гибелта в четвъртия филм от именитата поредност " Междузвездни войни ", се намира тъкмо в дъждовните гори на Тикал.

Ако се изкачим на върха на храм IV, пред нас ще се открие не просто величествена панорама към останалите храмове в джунглата, която ни подухва мисли за едно славно минало, само че за момент ще се почувстваме и като част от невероятния приказен свят на Джордж Лукас.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР