Тихомир Безлов гостува на БНТв Денят започва по темата: След

...
Тихомир Безлов гостува на БНТв Денят започва по темата: След
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: При всяка икономическа криза се стига до ръст на престъпността

Тихомир Безлов гостува на БНТв " Денят стартира " по тематиката: След стрелбата на бензиностанция в София - по-несигурни ли са улиците през днешния ден?
Безлов: " До март, съгласно статистиката има прочут растеж по отношение на 2021 година при обири и грабежи. Това се очакваше в България. При всяка икономическа рецесия се стига до растеж на престъпността.

През 1990-91 г, след това през 1997 година и 2010 година Оттогава имахме резистентен спад на престъпността. Периодични проучвания в годините записаха спад, за който съществени фактори са демографията, имиграцията и забележителното възстановяване на икономическата среда ".

" София е един от градове с Варна и Бургас с по-висока престъпност, само че има и обособени области и общини с по-висок % на престъпна активност " - добавя Безлов.

На въпроса пандемията по какъв начин кореспондира с равнищата на престъпност, специалистът отговори: " Данните приказват, че пандемията намалява престъпност. Много хора си бяха у дома, работят отдалечено. През 2021 година имаме рекордно ниски равнища на грабежи и обири, само че тогава се качиха убийстватаи домашно насилие-това се изяснява с напън на изолацията ".

Според Тихомир Безлов спешното говорене и войната въздействат върху равнището на престъпността у нас, само че огромният фактор в България е демографията. Миналата година е намаляла престъпността в дребните обитаеми места, което значи, че сериозен % от обществено слаби криминалноактивни групи, са мигрилали към Западна Европа.

" Там има важен надзор върху тях, само че грабежи на възрастни хора в дребни обитаеми места е огромна тематика, изключително за Испания и Италия.
През годините имаше разнообразни принадлежности за управление " - изяснява Безлов.

Според него има възстановяване в равнището на сигурност у нас, само че то остава по-неиско от това в Западна Европа поради ниските равнища на доверие към съд и полиция. Що се отнася до детската престъпност, най-големият фактор за намаляването й е децата да вървят на учебно заведение.

Друг е въпросът, че просветителните стратегии, ориентирани кам предварителна защита не се показват дейно, а в голяма част са просто реплика.
Детското принуждение, съгласно него не е толкоз повишено, колкото е станало по-видимо през днешния ден:

" Насилието в учебно заведение и през 90-те години, да вземем за пример, е било всеобщо. Сега опция това да се споделя, го прави очевидно. Имаме доста стопански и всекидневни проблеми, и огромните тематики за интерграцията на децата са малко надалеч ", споделя той.

Според Безлов България не е огромно изключение от трендовете за целия свят - там където има вид гета, естествено има повече престъпност. Но това е доста друго от огромната престъпност, от групировките при започване на прехода. Последно такова поръчково убиство е на един служител на реда.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР