Тихата революция на Йоресун. Един от най-натоварените морски пътища. Протокът,

...
Тихата революция на Йоресун. Един от най-натоварените морски пътища. Протокът,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Електрическите фериботи, които изместиха дизеловите

Тихата гражданска война на Йоресун. Един от най-натоварените морски пътища. Протокът, който разделя датския остров Шеланд от южната шведска провинция Сконе. И който свързва Балтийско със Северно море и Атлантическия океан. Дотук с географията. Протокът се вписа самоуверено в историята с електрическите фериботи, които изместиха дизеловите.

Кристиан Андерсон, гл. инженер: Най-важното е, че този ферибот е модифициран от стандартен дизелов в електрически морски съд с акумулатори. И тази трансформация беше направена за към 8 седмици.
Конверсията, позната при колите и рейсовете, се оказва сполучлива и при фериботите. Задвижването им изисква сериозен заряд.
Кристиан Андерсон, гл. инженер: Батериите са с потенциал от 4,1 мегавата.
През протока сред Дания и Швеция годишно минават 2 милиона плавателни съда. Пътниците са над 7 милиона. Преработването на фериботите в електрически не нарушава трафика, нито времето за пътешестване.
Кристиан Андерсон, гл. инженер: При естествен режим ние зареждаме за 5 и половина минути в Дания и за 9 в Швеция. Зарядната система е изцяло автоматизирана. Ето, може да видите, когато корабът напуща пристанището, роботът се прибира автоматизирано.
Разлика в пътуването въпреки всичко има.
Кристиан Андерсон, гл. инженер: При маневри механиката и витлата реагират доста по-бързо на командите, защото става въпрос за електричество. Това е една от дребните промени.
Енергията, която употребяват фериботите, идва от вятъра и водата.
Кристиан Андерсон, гл. инженер: Зареждаме напълно със зелена сила.
Изчисленията демонстрират, че с помощта на подмяната на дизеловите с електрически фериботи, шведите и датчаните са икономисали 28 хиляди тона въглероден диоксид на атмосферата за една година. Убедителни резултати, които чертаят още по-широк път за нахлуване на електричеството в корабоплаването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР