Тих протест пред сградата на Регионална инспекция по околната среда

...
Тих протест пред сградата на Регионална инспекция по околната среда
Коментари Харесай

Протест пред РИОСВ, граждани се обявиха против кариера край Горнослав ВИДЕО

Тих митинг пред постройката на Регионална ревизия по околната среда и водите организираха от Сдружението на „ Пчелари и фермери – Червен – Горнослав - Долнослав “. Те желаеха от шефа на инспекцията Ивайло Йотков да разгласи загубата на правния интерес на вложителя „ Запрянови-03 “, който желае да гради кариерата край въпросните обитаеми места.

Протестиращите настояха за оставката на шефа на екоинспекцията с претекста, че „ обслужва инвеститорския, а не гражданския интерес “. Това искане обаче през днешния ден остана единствено на хартия, а за него издаваха само плакатите на дребния брой протестиращи пред постройката на Регионална инспекция за опазване на околната среда, написа

Макар в началото ръководителят на сдружението и основател на митинга Александър Илиев категорично уточни, че няма да води диалози с представители на дирекцията – в последна сметка подобен се организира. Ивайло Йотков организира диалог с част от протестиращите, по време на който не е станало и дума за искане на оставка.



Били разисквани желанията на жителите, както и е била разяснена същината на желаната процедура за оповестяване на загуба на правно деяние.

„ Протестиращите желаеха бързо изговаряне и завършване на инспекцията върху кариера край Горнослав. Те бяха осведомени с метода, по който е осъществена тя. Дотук е направена физическа инспекция в територията на находището и следва документална. Остават още два документална – от Министерство на енергетиката и Община Асеновград. Едва тогава в най-кратък период ще се произнесе със мнение “, съобщи шефът на екоинспекцията.

Ивайло Йотков акцентира, че бавното протичане на процедурата не е „ мотаене “ или „ извъртане “, както го дефинираха от сдружението, а в противен случай – това е поръчител за подробно осъществяване на ревизия.

„ Директорът баламоса горе хората, че има доста техни процедури, които зависели от Община Асеновград и Министерство на енергетиката. Убеди, че им трябвало повече време, а какъв брой – не знаем, евентуално години “, съобщи обаче Александър Илиев.

Протестиращите получиха поддръжката на ръководителя на МИК в Куртово Конаре Стоян Кънев. В обитаемото място от години се борят против кариерата в района. Според тях Регионалната ревизия напълно служи на бизнеса, като преправя документи, с цел да бъде активността на концесионера по отношение на условията. „ Явно кариерите се оказват най-сладкото парче от баницата “, добави Кънев.

На митинга обаче не участваха представители на МИК Шишманци, както бе авансово оповестено от сдружението на „ Пчеларите и фермерите “. Напротив – жителите потърсиха медията ни, с цел да изразят безапелационното си разграничение от митинга пред Регионална инспекция за опазване на околната среда.

В края на срещата с Ивайло Йотков протестиращите са решили да дадат малко време пролонгация на РИОСВ-Пловдив да завърши процедурата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР