Тайфунът Доксури разселва хиляди хора в северната част на Филипините

...
Тифунът Доксури връхлетя северните филипински провинции със свиреп вятър и
Коментари Харесай

Тифунът "Доксури" връхлетя северните филипински провинции със свиреп вятър и дъжд, разселвайки близо 16 000 селяни, тъй като отнесе ламаринените покриви на селските къщи, наводни ниско разположени селища и прекъсна електрозахранването.

В сряда нямаше незабавни съобщения за жертви, след като бурята се стовари върху остров Фуга край град Апари в провинция Кагаян, където 15 843 души бяха евакуирани от високорискови крайбрежни села. Училищата и работните места бяха затворени като предпазна мярка с наближаването на Доксури. Хиляди хора в други северни провинции също бяха разселени от тайфуна, чийто пояс от вятър и дъжд е широк 700 км (435 мили).

Доксури отслабна леко, но остава опасен и смъртоносен с постоянни ветрове със скорост 175 км/ч (109 км/ч) и пориви до 240 км/ч (149 км/ч). В сряда сутринта той духаше над крайбрежните води на островите Бабуян в пролива Лусон край град Апари, съобщиха синоптиците.

Най-малко четири града загубиха електричество заради настъплението, а шест моста бяха непроходими заради наводненията, съобщиха властите в Кагаян в първоначалния доклад за щетите.

Служителите на бреговата охрана използваха гумени лодки и въжета, за да евакуират селяните, попаднали в капан от кафявите, стигащи до кръста наводнения в къщите им в село в град Бакара в Илокос Норте.

Над 3700 пътници от фериботи и шофьори на товарни камиони, както и близо 100 пътнически и товарни плавателни съда, са блокирани в няколко пристанища, където е наложена забрана за плаване, съобщиха от бреговата охрана.

Външните ленти на Доксури, въпреки че не са готови за пряк удар, донесоха проливни дъждове и силни ветрове на източното крайбрежие на Тайван в сряда. Бяха отменени влаковете между градовете Каосюн и Тайтунг в южната част на страната, а фериботите до отдалечените острови също бяха спрени.

Централното метеорологично бюро на Тайван съобщи за пориви на вятъра до 198 км/ч (123 км/ч).

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР