Тиа Лафонд се нуждаеше само от два опита, за да

...
Тиа Лафонд се нуждаеше само от два опита, за да
Коментари Харесай

Тиа Лафонд донесе първа световна титла за Доминикана в леката атлетика

Тиа Лафонд се нуждаеше единствено от два опита, с цел да завоюва златото в тройния скок при дамите на международното състезание в зала в Глазгоу (Шотландия) и да стане първата шампионка на планетата на Доминика по лека атлетика.

29-годишната състезателка записа 15:01 метра при втория си опит, което е най-хубаво достижение в света тази година.

В първия тя скочи 14.41, след което се отхвърли от идващите си четири излизания в бранша. Това е първи орден за Доминикана от международни шампионати по лека атлетика в зала. Предишните най-хубави резултати на Лафонд бяха победа в Диамантената лига през 2022-а година в Париж и сребърен и бронзов орден от Игрите на Британската общественост.



" Това възприятие е безусловно сюрреалистично. Аз съм единственият състезател тук от моята страна, тъй че да мога да изляза и да печеля купата, да слага този дребен остров на картата на света е привилегия. Дори не знам какво да кажа повече! ", съобщи разчувстваната атлетка след надпреварата.

Бронзовата медалистка от шампионата на планетата навън в Будапеща 2023 Леянис Перес Ернандес (Куба) взе среброто с 14.90 метра, а трета е Ана Пелетейро-Компаоре (Испания) с 14.75 точки, носителка на бронз от олимпиадата в Токио 2020.

На скок височина при мъжете международен първенец стана Хамиш Кър (Нова Зеландия), който преди две години в Белград се окичи с бронза. Той победи с 2.36 метра, което е най-хубаво достижение в света за годината и подравнен връх на Океания.

Кър преодоля всички височини до 2.31 метра от първи опит, направи фаул на 2.34 и мина 2.36 метра от втория си опит.



Втори се подреди американецът Шелби Макюън с 2.28 метра, а защитаващият купата си от Белград 2022 У Санхьок (Република Корея) взе бронза също с 2.28 метра.

Световното състезание в Глазгоу приключва в среднощ довечера с късната сесия, в която има 10 финала. Състезанието в неговата целокупност от 21:00 до 23:55 ч. ще бъде излъчено. Прякото лъчение в ефира на Българска национална телевизия 3 стартира в 22:00 часа.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР