-Ти, вика, ще додеш ли да си купиш на вересия

...
-Ти, вика, ще додеш ли да си купиш на вересия
Коментари Харесай

Писма от Варвара: Едно билетче за късметче

-Ти, вика, ще додеш ли да си купиш на вересия билет за лотария?

-Никога, откликвам аз.

-Ами ето, тази жена за трети път го прави, приказва продавачката в магазина, до момента в който смъква пакет с памперси от лавицата със стоките.

Аз мълча и цъкам с език.

-Не желая, споделям, нищо неприятно да кажа за тази жена, но това нейното към този момент е държание на
хазартен вид човек.

-Така е, споделя продавачката и пресмята какъв брой костват памперсите.

-Не знам, подвигам плещи. - Аз в случай че си взема билетче, ще е веднъж-два пъти в месеца, да не кажа в годината, и то с вярата, че ще улуча я 100, я двеста хиляди. Пък те все някакви други билетчета ми дават. И се дръзвам. - Онзи ден, когато си купувах кутия цигари от един павилион, не преставам, дамата ми вика: " А едно билетче за късметче? ".  Не, споделям, - благодаря, по кое време си взема, все се надам да ударя
джакпота, пък все не съумявам, и крещя по-добре не.

Жената в павилиона се смее.

-Колко най-вече са печелили при вас?, запитвам я. Продавачката вика: " Педесе лв. ". " Е ", не преставам аз, " мен педесе лв. не ме устройват, мен педесе хиляди ми трябват ".

Продавачката в магазина слуша историята ми, смее се и поставя памперсите в торбичка. 

- Абе, не го разбирам това, приказва тя. Ама един ром неотдавна разказваше, в този момент правилно ли е, не знам, само че вика че бил спечелил четиристотин лв.. И за тия пари накупил билети на цялото семейство (пък те са многолюдни циганските фамилии, не са като българските) и.... нищо.

Аз се дръзвам и дълбая в портмонето за последните пари, с които да платя пакета памперси. В това време вратата внезапно се отваря и в магазина влиза комшията Камен Магарето, локалният алкохолик.

-Дай, вика, един билет от пирамидите.

- Камене, за теб ли бе?, запитвам го.

-Не бе, за Наско е.

-А, добре, че се тормозих. Ти няма да взимаш, поучавам го аз.

-А, ще взема аз. Аз пари нямам. И излиза с билетчето.

- Обаче, не преставам си аз диалога с продавачката, забелязала ли си, че все най-бедните си купуват билети с вярата, че ще забогатеят?

-Вярно е, споделя тя. Ето, аз тука съм от скоро, но осемдесе % дето идват за билети, все са такива, с минимални заплати или безработни. Ти знаеш, в село си се знаем, знаем и дори кой какъв брой пари взима.

-Така е, клатушкам глава аз и цъкам неблагоприятно с език.

- Еми какво да се прави, споделям аз, до момента в който излизам с пазарските чанти, огромен бизнес си е това. Бизнес с човешките очаквания.

- Така е, отвръща продавачката и ми пожелава прелестен ден.

Приятен, прелестен, какъв брой да е прелестен, мисля си. Аз педесе хиляди нямам. Пък дори си дадох последните двайсе лв. за памперси, а не си купих едно „ билетче за късметче ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР