Ти си това, което ядеш“ е клише, но не е

...
Ти си това, което ядеш“ е клише, но не е
Коментари Харесай

Подобрете психичното си здраве чрез здравословно хранене

„ Ти си това, което ядеш “ е факсимиле, само че не е надалеч от истината. Научните проучвания сочат, че здравословното хранене може фрапантно да промени настроението и да промени метода ни на живот, написа ОбектиБГ.

Хранителните алергии и непоносимости могат да окажат мощно въздействие върху настроението ни. Например, в случай че организмът ни има нетърпимост към глутен, потреблението му ще ни накара да се чувствате бавни и депресирани. Децата с хиперактивно разстройство или аутизъм също се повлияват от измененията в храненителния режим. Всичко това сочи, че има мощна връзка сред храната, настроението и държанието.

Колебанията в кръвната захар също въздействат върху настроението. Високата кръвна захар постоянно може да докара до нервност, а ниската – до възприятие на тревога, меланхолия и заспалост.

Изследванията също демонстрират, че дефицитът на витамини, минерали и мастни киселини могат да допринесат за смяна в настроението и да имитират разнообразни проблеми на психологичното здраве. Според някои учени, тези дефицити в действителност са повода за проблеми с психологичното здраве. Недостатъчното ниво на витамин D по-специално, води до промени в настроението, меланхолия и отмалялост. Хранителните добавки от време на време са нужни за справяне със признаците.

Ако желаете да изследвате по какъв начин храната може да въздейства на вашите настроения, водете хранителен дневник в продлжение на най-малко две седмици. Записвайте всичко, което ядете и пиете, и настроението си преди и по-късно. Може да звучи досадно, само че е потребно. Ако забележите връзка, която се повтаря, може да потърсите медицински експерт, който да ви помогне да извършите нужните промени. Тъй като диетите би трябвало да бъдат индивидуализирани, би трябвало да сте сигурни, че измененията, които вършиме, са подобаващи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР