This is a man's world, this is a man's world

...
This is a man's world, this is a man's world
Коментари Харесай

Живот на скорост: коя е българката, която влезе в света на Формула 1

This is a man's world, this is a man's world

But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl

Бащата на соул музиката реди строфите и ритмите по безподобен метод, а най-емблематичното му парче ми се появява в съзнанието в мига, в който разбирам, че в света на Формула 1 влиза българка, споделя CarMarket.bg. За болен мозък по тематиката това е вест, която безусловно ме кара да изпитвам завист. Чистосърдечно.

На грида дами няма, в боксовете са най-малък брой (предимно от ПР-отделите), а на питуола са седели единствено Клер Уилямс (като отбор началник на Williams) и Хана Шмиц, основният пълководец на Red Bull, която нашумя след няколко изковани от нея победи на Макс Верстапен.

Но това е единствено забележимият свят на Формула 1. Невидимият е този, който кове триумфите или неуспехите на тим и водач на пистата. Това е тайният свят на заводите на тимовете, първият, към който Люис Хамилтън се обръща при всяко свое изявление на почетната стълбичка.

Защото точно там се построява болидът. И за благополучие от скоро в този свят имаме „ наш човек ”, българин, 26-годишната бургазлийка Зоя Иванова . Това момиче е утешение, че не всичко е изгубено, че в България има и ще има доста умни младежи, че науката и стремежът за развиване и рационализиране ще надделее над примитивното увлечение за бързи и лесни пари от Instagram и страхотната специалност „ 24/7 ”, както настояват всички инфлуенсъри.

Разказваме за един младеж, който взема решение математиката да е кодът на живота му.

От дребна Зоя гледа Формула 1 с татко си (и е първата българка, която стига до Alpine F1, в този момент да стискаме палци и за Николо Цолов). Истинската й обич обаче е аеродинамиката и математиката. Това увлечение се заражда с първия изгледан епизод на „ Разследване на самолетни произшествия “.

Завършва Математическата в Бургас, само че неналичието на компетентност „ Аеродинамика ” в родните университети я кара да огледа към Англия. Подава документи в няколко (скромничи, пет на брой) и, о, знамение, призната е във всички, само че избира този в Саутхемптън. Само там има компетентност „ Аеронавтика и Астронавтика “. Бакалавърската степен приключва с отличие, естествено.

Със Зоя ни среща журналистът Пламен Георгиев от . Ето какво описа надареното момиче пред него:

Първият въпрос към нея е обвързван с неразбираемото за множеството от нас решение, математиката да е кодът на живота й.

Тя дава отговор с откъс от Килрой Дж. Олдстър: „ Където и да отидете, ще намерите трагичен искра и благоговение, тъй като вашата величествена душа е част от яркото цяло и нищо у вас не е неблагородно. ” Това е животът – блестящо цяло – обогатен от разликите сред хората и разнообразните желания, това прави живота толкоз хубав. Моят блян в живота идва от желанието ми е да съм щастлива с това което върша, а това е любовта ми към числата, физиката и най-много желанието ми да схвана аеродинамиката.

 зоя иванова Зоя Иванова

Разговорът ни естествено продължава на тематика „ Аеродинамика ”, която ще бъде упомената още няколко пъти. От къде идва желанието ѝ да учи точно тази компетентност?

Решението да запиша и да последвам тази компетентност идва от доста ранна възраст, с първия епизод на „ Разследване на самолетни произшествия ”, който гледах. Беше ми извънредно забавно по какъв начин самолетите летят, по какъв начин се задържат във въздуха, по какъв начин от тези дребни самолетни остатъци при случай се схваща каква е повода за злополуката. Разбира се, колкото повече учех и трупах познания по аеродинамика, хоризонтите се разшириха и Формула 1 пристигна на прицел. Тук се ползват извънредно комплицирани нововъведения, което още повече ме възпламени по спорта.

Обичам хора с цели, по тази причина и я запитвам по болна за мен тематика, тематиката за младежите, които гледат на Instagram като метод на живот и изкарване на пари. Instagram или математика към „ Еърбъс ” и Apline F1?

„ Аз не бих подлагала на критика метода, по който хората си изкарват парите. Животът е цветен, отворен и извънредно разнороден. Това не би било допустимо, в случай че всички мислихме и желаехме едни и същи неща. За мен най-важното е да вървиш по пътя, който кара сърцето ти да шепне, да ни кара да трептим и препускаме. Да се стремим към това, което ни кара да се влюбваме още веднъж и още веднъж в живота, тъй като всеки миг в живота е възвишен и хубав! ”

Как стигна от „ Безехоичния тунел за аеродинамично и акустично тестване ” до екипа на Alpine във Формула 1?

„ Ф1 постоянно е била част от мен. Когато растях, изглеждаше извънредно недостижимо – само че вярата умира последна. Докато учих по бакалавърската си степен, фантазията да работя във Ф1 стартира да пораства и пътят, който трябваше да поема – все по-ясен. По време на докторантурата започнах с четенето на спомагателни учебници по аеродинамика на болида и дизайн, записах се да образовам студентите по пробна аеродинамика на болида в нашия предмет през последните 4 години. Имах шанса да бъда извикана на няколко изявленията в Alpine и както споделят – другото е история. ”

 зоя иванова Зоя Иванова

Не тая особена вяра, че идващият ми въпрос ще получи конкретика, още повече, че е минал и през ПР-отдела на тима, само че въпреки всичко ще се опитвам. Какво можеш да изкараш от кухнята на Ф1 и Apline, което няма по какъв начин някой от нас да знае?

„ Alpine е страховит и обединен тим. Екипът е една сплотена верига, в която всеки линк има своето предопределение да даде своята десета от секунда. Ф1 е доста изискващ, стресиращ спорт, само че работейки в подобен позитивен екип е доста прелестно без значение от конкурентния сезон. ”

Какво се изисква, с цел да успееш в една конструкция като екип от Формула 1?

„ Най-вече мотивация и обич към спорта. По малко от умеенето да преглътнеш разочарованията, само че най-много да използваш неуспехите като уроци и да не се отказваш. ”

Колко напрегната е обстановката в такава конструкция?

„ Изключително напрегната и конкурентна. Всички ние се борим, с цел да достигнем топ тима, който сега е Red Bull. Работим неуморно да приготвяме ъпгрейди и нови хрумвания, които ще оказват помощ да понижим преимуществото в спортното движение. Но и това е компромис сред бюджета, новите регулации и рестрикции в дизайна и в часовете за аеродинамично развиване. ”

Цялото изявление за Зоя Иванова може да прочетете на автомобилния уебсайт
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР