The Potters Arms, пъб, чийто бял екстериор е украсен с

...
The Potters Arms, пъб, чийто бял екстериор е украсен с
Коментари Харесай

Как едно британско село отиде в бъдещето, натрупа крипто богатство и после загуби всичко

The Potters Arms, пъб, чийто бял екстериор е декориран с ярки цветни аранжировки и висящи кошници, е тъкмо това, което ви идва на разум, когато си помислите за типичната селска механа. Поне във Англия. 

Той е ситуиран в сърцето на идиличното селце Уинчмор Хил, североизточно от Слау, на половин час път с трен от центъра на Лондон.

Със своите криволичещи улички и обширна зеленина, докъдето погледът стига, регионът е надалеч от атмосферата на Силициевата котловина. Но най-малко за известно време през втората половина на 2021 година тази общественост в сърцето на селска Англия се трансформира в централа на криптовалута, наречена Koda.

Причината да започваме с кръчмата е, че притежателят ѝ Пийт има основна роля

Тя се преглежда обширно от предаването “The Wolf of Crypto ” на радио BBC 4. Той e първият в Уинчмор Хил, който влага в криптовалутата, когато тя започва през лятото на 2021 година В ролята си на притежател на The Potters Arms разпространява тази опция измежду фамилията, приятелите и постоянните гости на кръчмата.

Той пресмята, че евентуално има стотици хора, които директно или индиректно са вложили в Кода с помощта на него.

Сега всички те са изгубили вложените пари.

Компанията Koda е учредена през май 2021 година от 32-годишния тогава Джеймс Гейл. Предприятието не е първият му бизнес. През предходното десетилетие той управлява сполучлива компания за надзор на вредителите, а от 2018 година се потопява в света на криптовалутите със лични пари.

Koda обаче е ново начинание за бизнесмена, защото за първи път борави с непознати пари в крипто света. 

И незабавно бизнесът попада в заглавията на вестниците. За разлика от обичайните криптовалути, при които в никакъв случай не може да се каже кой тъкмо има валутата, Koda е откровена във връзка с това кой дава отговор за нея и какво желае да реализира. Това беше освежаваща смяна спрямо по-големите планове като Биткойн и Етериум.

Мотото на компанията беше „ доверие, обучение и елементарен достъп “.

Около започващата компания имаше и големи фанфари. На обилното празненство по случай стартирането участваха звезди от киноиндустрията за възрастни, всевъзможни актьори, а на улицата извън са подредени Lamborghini-та.

В изявление на идващия ден с кореспондент на „ Моят Лондон “ Гейл разказа по какъв начин парите могат да купят благополучие.

Както и че към този момент си е спечелил нов прякор: „ Вълкът на крипто “. 

Въпреки това той добави: 

Предпочитам да се назовавам фанатик във вълча кожа. Планирам да направя всички, които вземат участие в плана, милионери. Ще сбъдна фантазиите на хората. Но в недалечно бъдеще аз няма да бъда просто милионер, а милиардер.

Само няколко седмици по-късно, през септември 2021 година, Гейл започва и разпределяне на коли. В него за една година трима късметлии вложители ще завоюват по един състезателен автомобил.

Малко след стартирането на Koda и Пийт се сблъсква с криптовалутата.

Напуснал учебно заведение преди повече от 30 години без никаква подготовка, той е натрупал благосъстоянието си в началото, работейки на строителни обекти, а по-късно – купувайки, ремонтирайки и продавайки къщи. Пит твърди, че за първи път се е сблъскал с Koda с помощта на един от контактите си в строителния отрасъл.

Приятелят му е разказал за плана. От любознание Пит отишъл в офисите, срещнал се с екипа и вложил.

Отначало цената на закупената валута изглеждала все по-висока и по-висока – по тази причина той вложил още. В същото време предлага продукта на фамилията, приятелите и постоянните гости на кръчмата.

Не след дълго Пит провежда крипто вечери в кръчмата.

На тях участват членове на екипа на Koda, с цел да оказват помощ на хората, които биха желали да влагат. Koda обаче освен притегля вниманието на ходещите в The Potters Arms, само че и получава национално самопризнание в медиите.

Джеймс Гейл и Koda бяха отразени още в „ Таймс “ и „ Сън “, където Джеймс даде на читателите лист с „ червени флагове, които да заобикалят при вложение в крипто “. Той също по този начин предизвести вложителите да „ влагат единствено това, което могат да си разрешат да изгубят “.

През лятото на 2021 година беше оповестена договорка за спонсорство сред Кода и локалния футболен тим Slough Town FC.

През януари 2022 година,  малко повече от година след стартирането на Koda Джеймс приказва като специалист в документалния филм „ Крипто: Спука ли се балонът? ”

Документалният филм, изработен от Parable Works, беше излъчен по Channel 4 на 9 август 2022 г. 

Но към този момент имаше опасения дали нещата в Кода вървят добре.

През ноември миналата година цената на валутата, както и на доста други, като да вземем за пример Биткойн, внезапно спадна заради спад в цялата промишленост. Въпреки това, до момента в който някои монети се възвърнаха преди втория крипто срив през идващия май, цената на Koda продължи да спада. И до през днешния ден тя не е поскъпнала.

Въздействието на това беше опустошително за общността

В хода на следствието на BBC 4 редица вложили лица, както и някогашни чиновници, изричат мнение за това по какъв начин е била ръководена компанията. Съответно и дали това е асъдействало за неуспеха на валутата.

Въпреки че Би Би Си не открива директни доказателства, че Гейл е направил нещо неправилно, има някои практики, които будят безпокойствие. Бърза информация в Companies House открива, че компанията майка на Koda, Summit Better Crypto Ltd, е записана през 2021 година През двете години, в които е била работеща, обаче не са били показани никакви финансови документи.

Когато Би Би Си слага този въпрос пред Гейл, той декларира, че цялата търговия на Кода в действителност е била осъществявана посредством дубайското му сдружение Summit Better Crypto DMCC.

Summit Better Crypto Ltd в действителност в никакъв случай не е търгувала в Обединеното кралство, сподели той.

Оказва се, че от трите автомобила, участващи в раздаването на премиите, единствено един в миналото е бил публикуван като премия. Вторият автомобил е бил продаден на някогашен чиновник в подмяна на Кода, а третата премия даже в никакъв случай не е била закупена от компанията.

Гейл изясни, че това се е случило, тъй като не е имало задоволително участници в състезанието.

Досега обаче не е открита информация, която да демонстрира, че той е уведомил вложителите, че томболата е анулирана.

А договорката с футболния тим? 

Ами, това е трябвало да бъде двугодишен контракт, само че по средата на пътя Гейл се отдръпва – малко преди началото на втория сезон. В резултат на това клубът прекарва половин сезон без спонсорските средства, които са планувани в бюджета.

Гейл споделя, че това е било комерсиално решение и той не е знаел за никакви финансови усложнения, пред които е бил изправен клубът.

Твърди се също, че Гейл е изпращал обидни известия на уволнения чиновник Карл Докинс, който изразил опасения по отношение на Koda в своя канал в Youtube. Впоследствие Гейл призна, че е изпратил тези известия, само че добави, че се е извинил на Карл.

Редица други хора, участващи в Koda, също настояват, че са получили или че познават хора, на които са изпратени анонимни смъртни закани, в които се загатва криптокомпанията. 

Няма обаче доказателства, че тези закани са пристигнали от Гейл, и той отхвърля да ги е изпращал. 

Всъщност, когато е бил потърсен, Гейл е показал, че самият той е бил жертва на тормоз и че Пийт Гилбърт е написал много пикантни неща по негов адрес. На въпроса за какво ги е изпратил, Гилбърт дава отговор, че не желае да дава мнения.

Два дни откакто на 17 юли Би Би Си се свързва с Джеймс Гейл за изявление или отговор, той се отдръпва от Кода.

Той декларира пред Би Би Си, че това е било планувано от известно време и е резултат от това, че е бил подложен на безмилостна акция от обиди и нападки. Гейл изрично отхвърля всевъзможни изказвания, че е работил погрешно, че е подвел някого или че се е опитал погрешно или незаслужено да подтиква хората да влагат в Koda.

Хората от Уинчмор Хил се притесняват, че треската на Koda, която в миналото е обхванала общността, ще има трайни последствия. Единственото, на което се надяват, е да останат сплотени, до момента в който се пробват да гледат напред и да продължат живота си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР