The Greatest Show on Earth“ е цирково шоу, произведено от

...
The Greatest Show on Earth“ е цирково шоу, произведено от
Коментари Харесай

Историята на Лионел, човекът с лъвско лице

„ The Greatest Show on Earth “ е цирково шоу, създадено от сливането на две от водещи циркови представления в света и цели да бъде най-вълнуващото забавление, което публиката в миналото е виждала.

И фактически – когато през 1919 година цирковете Barnum & Bailey и Ringling Brothers сплотяват репертоарите си, основават неповторима в света шоу стратегия – вселена на ослепителна акробатика, екзотична фауна от диви животни от далечни земи и любознания, които човек би трябвало да види, с цел да повярва.

Но най-великото шоу на Земята имаше и тъмна страна – сбирка от човешки същества, страдащи от разнообразни увреждания, които на всички места другаде биха били считани за обществени новобранци. В цирковия свят тези хора, по този начин наречените „ сайдшоу изроди “, са златни мини поради любознанието към тях.

Въпреки че някои реализатори са били експлоатирани, Бибровски наподобява е измежду дребното, които в действителност се радват на кариерата си. Това е неговата история.

 Freak show 1941

Бибровски прекарва огромна част от живота си като част от „ изродското шоу “ на Barnum & Bailey, пътувайки по света, и макар че става прочут измежду феновете на цирка, за самия него не се знае доста. По-голямата част от информацията идва от фенове и от един от откривателите на това течение в цирковото изкуство на име Франсин Хорнбергер в книгата й „ Carny Folk “.

Преди да е стане реализатор, Стефан Бибровски е бил просто млад мъж, измъчен от рядко заболяване, за което се счита, че е хипертрихоза.

Хората с хипертрихоза или „ болест на върколака “ страдат от щедро окосмяване по цялото тяло, даже тук-там на които нормално няма косми. В крайни случаи, както при Бибровски, косата може да нарасне доста и на дължина.

Според „ Carny Folk “, Бибровски е роден във Варшава, Полша, през 1890 година Тялото му е покрито със пласт от фина руса коса, дълъг към 2-3 сантиметра. Твърди се, че майка му споделя на хората, че положението на сина й се предизвиква, когато тя вижда по какъв начин татко му е изяден от лъв.

Майка му обаче не желае да отглежда бебе с толкоз противен външен тип и предава 4-годишния Бибровски на локалния финансист и бизнесмен на име Седлмайер. Седлмайер мигновено вижда капацитета в положението на младото момче, назовава го „ Лионел, Човекът с лъвско лице “ и стартира да пътува с него из Европа, с цел да го демонстрира пред публиката.

През 1901 година Седлмайер и Бибровски пътува до Съединените щати, където не престават с програмата си. Докато е там, Бибровски е видян от търсачи на гении от цирка Barnum & Bailey. Те бързо го взимат и го излагат в цирка си, където извършва акробатични трикове и беседва с публиката.

През идващите 19 години Стивън Бибровски се изявява с цирк Barnum & Bailey, обикаляйки света с останалите „ изроди “. През 1920 година най-сетне се открива за известно време в Съединените щати и стартира да се изявява в лична тента на нюйоркския остров Кони. Престоят му на острова му даде опция да се сближи с някои фенове и да се срещнат персонално. Повечето от тях с изненада откриват, че той не е дивият полу-човек полу-животно, за какъвто е представян, а благородник, който споделя много общи неща с тях.

На космите по лицето му растяха на златисти снопчета, дълги към 15 сантиметра. По останалата част от тялото му тя може да доближава до 6 сантиметра. Единствените места, където нямаше косми, а дланите на ръцете и ходилата на краката му. Но когато му се даде опция да показа историята си с други хора, положението му като че ли изчезва.

Някои настояват, че майката на Бибровски в никакъв случай не се отхвърля от него, а просто го оставя да изживее фантазията си да бъде на сцена пред аудитория и че родителите му в действителност са огромна част от живота му.

Други настояват, че Бибровски се радва да демонстрира положението си, чувствайки, че го прави по-интересен. Една история гласи, че хотел, в който един път отсяда в Ню Йорк, се възпламенява и че Бибровски е първият, който се изтегля. Мъжът с лъвско лице споделя, че в случай че дългите му букли се възпламенят, тогава той „ ще стане просто елементарен човек “.

Какъвто и да е казусът, несъмнено, в живота на Бибровски е имало доста повече обстановки, в сравнение с в миналото ще ни бъдат известни. Въпреки че детайлностите може да се изгубят в историята, историята на Лионел, мъжът с лъвско лице, несъмнено остава.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР