The Banshees of Inisherin + + + + и ½

...
The Banshees of Inisherin + + + + и ½
Коментари Харесай

Киноревю | "Баншите от Инишерин" на Мартин Макдона

The Banshees of Inisherin + + + + и ½ от 5 Режисьор: Мартин Макдона С: Колин Фарел, Брендън Глийсън, Кери Кондън, Бари Кеоган Времетраене: 1 ч. 54 мин. Още от същото: " В Брюж "
The Banshees of Inisherin е живописно хубав, комичен и заплашителен, огромният " възрастен " филм на отминалата година. Води по номинации за " Златен глобус ", с постлана пътека към оскарите. Колин Фарел и Брендън Глийсън качват актьорското си сработване от " В Брюж " на разтърсващо ново равнище. Диалогът на Макдона е с есенцията на най-хубавото от пиесите му ( " Лейтенантът от Инишмор " е ехото тук). Режисьорският му жанр, сменящ моменти на потрес, парадокс и деликатност, е със зрелостта от " Три билборда отвън града ".

Фарел и Глийсън са другари, откогато се помнят, на дребен остров с единствена механа, всеки ден в два следобяд са там на бира и приказка. Отвъд тесния провлак е Ирландия, гърмежите на гражданската война там стряскат периодичен чайките, годината е 1923. Единствените духовник, служител на реда и магазинер знаят всичко за всеки. Има локален чудак (Бари Кеоган), нерешителен с дамите. Фарел е Падраик, простодушен и безкнижен, само че с добра душа, непосредствен с домашните си животни като в приказка. Глийсън е Колм, отворен към изкуството и размишленията, цигулар в кръчмата, мечтае да напише своя мелодия, която да остане и след него.

Един ден Колм поставя кръст на другарството, тъй като не желае да пилее отлитащото житейско време в " глупави диалози с малоумен човек ". Ако Падраик го заприказва, ще отрязва по един пръст от ръката, с която държи цигулката. В света на Макдона такива обещания се съблюдават.
Реклама
Дуелът напук и засегната мъжка горделивост прелива в честен уестърн, сблъскващ два ценностни метода към живота, духовния и прагматично - материалния. Изблиците на черен комизъм съжителстват с такива на действителна екзистенциална болежка. Като в " Седмият щемпел " на Бергман се материализира фигурата на Смъртта (баншите от заглавието). Гласът на разсъдъка и вярата, както и вероятният излаз от " островното " мислене, е оставен за дамата сред " дуелистите " - Кери Кондън ( " Рома " ) като неомъжената сестра на Падраик, неразделна с книгите.

Филмът ще бъде по кината в България от февруари.


Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Янко Терзиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР