Тези видове храни не са взаимозаменяеми, нито могат да бъдат

...
Тези видове храни не са взаимозаменяеми, нито могат да бъдат
Коментари Харесай

Не махайте картофите от менюто. Може да навредите на здравето си

Тези типове храни не са взаимозаменяеми, нито могат да бъдат класифицирани като нездравословни или потребни, сочи американско проучване
Изключването на картофите от храненето освен не е потребно за организма, само че крие риск от дефицит на витамини В, С и калий, написа сп. " Фронтиърс ", базирайки се на американско проучване.

Съществува мнение, че потреблението на артикули, съдържащи картофено нишесте, води до наднормено тегло, нарушавания в работата на стомашно-чревния тракт и диабет. Поради тази причина доста хора изключват зеленчука от менюто си.

Авторите на актуалното проучване от Медицинския лицей " Алберт Айнщайн " са стигнали до извода, че сходни дейности са нецелесъобразни и даже могат да навредят на здравето, прибавя Българска телеграфна агенция.

За задачите на проучването доброволци са били разграничени на двете групи. Участниците е трябвало да се придържат към два вида хранене - с изключването на нишестени зеленчуци и заместването им със зърнени храни. Приемът на калории и при двете групи е бил подобен.

Кръвните проучвания на доброволците след това са посочили, че заместването на нишестените зеленчуци със зърнени артикули е довело до понижаване на калия с 21 %, на витамин В6 - със 17 %, на витамин С - с 11 % и на фибри - с 10 %.

Изследователите означават, че картофите, както и зърнените артикули, са богати източници на въглехидрати. Тези типове храни обаче не са взаимозаменяеми, нито могат да бъдат класифицирани като нездравословни или потребни.

Според учените уравновесеното хранене в границите на подобаващ калориен диапазон играе основна роля за поддържането на стройна фигура и положително здраве.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР