Тези страни са част от Европа и не е от

...
Тези страни са част от Европа и не е от
Коментари Харесай

Захариева: Западните Балкани не са заден двор на Европа

Тези страни са част от Европа и не е от интереса нито за тях, нито за страните-членки на Европейски Съюз да има страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция, означи Захариева на взаимна конференция с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини след края на Неформалния съвет на министрите на външните работи "Гимних ", провел се в София.

Захариева посочи, че неофициалната конюнктура на срещата е разрешила повече почтеност и чертане на по-далечен проект и вероятности за политиките на Европейски Съюз, свързани с външната политика и сигурността.

Захариева посочи, че е належащо оптимално съдействие във всичките сфери със страните от Западните Балкани и изключително в сигурността и защитата.

"Сигурността във всичките измерения. Сигурността, обвързвана с битката с тероризма, с решение на проблемите с мигрантската рецесия, само че и тази обвързвана с енергетиката и обществено и икономическото развиване ", сподели Захариева, представена от Българска национална телевизия.

"На днешната среща имахме опция да обсъдим сферите на деяние със страните от Западни Балкани и Турция и да се съгласим, че бихме желали да забележим по-силно присъединяване и ангажимент от тяхна страна в задачите на Европейски Съюз, само че също по този начин по-силен ангажимент и присъединяване от нас в основаване на потенциал, в подкрепяне и основаване на работещи институции в подкрепяне на тяхното икономическо развиване ", добави външният ни министър.

Тя съобщи още, че през вчерашния ден външните министри са обсъждали показаната от Комисията Стратегия за Западните Балкани. По думите й част от участниците считат, че посочването на дата - 2025 година, е нещо, което може да демотивира, а други смятат, че датата би трябвало да е по-скорошна.

"Но както и двама комисари подчертаха, а същото е мнението на България, считаме, че тази дата е небосвод и тя дава огромни благоприятни условия. Който е подготвен по-рано с изискванията - да бъде признат. Но никога не значи въпреки това, че настъпвайки на тази дата, ние ще създадем компромис с изискванията, които са ясни за всички ", добави министър Захариева.

Това, което е доста значимо съгласно нея и е било очебийно от всички сътрудници, е че страните от Западните Балкани, не са заден двор на Европа, те са сърцето на Европа и част от Европа и не е от интерес нито за тях нито за страните членки на Европейски Съюз да има по този начин наречените сиви или черни дупки или страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция.

Стигнахме до съглашение, стигнахме до благоприятни условия за продан на хрумвания по един прям метод като мислим най-много за бъдещето, съобщи Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

"Обменихме хрумвания с страните кандидатки, вниманието беше ориентирано към съдействие в областта на сигурността и защитата. Много ползотворно беше това, че обменихме отзиви, по-конкретно по общите старания, които поставяме за превъзмогване на провокациите, пред които сме изправени всички в областта на сигурността - битка с радикализацията, продан на информация за завръщащи се задгранични бойци, информация за европейските задачи, които се организират в тази част на света. Усилията, които Европейски Съюз поставя в областта на сигурността са значим детайл от нашата взаимна активност ", изясни Могерини.

Най-важно беше разискването по Западните Балкани - това е и един от главните цели на Българското председателство, приоритет, който и ние споделяме, разяснява Могерини. Тя изясни, че срещата е била първата опция за министрите на страните - членки да обсъдят тактиката за Западните Балкани, която беше показана предходната седмица в Страсбург.

По време на срещата министрите са провели и спор по тематиката Сирия. Виждаме, че на място обстановката става все по сложна. Все още обстановката остава трагична, Европейски Съюз продължава да обръща огромно внимание на спора и на главните му детайли, които ще бъдат в центъра на вниманието на идната ни конференция, взаимно с Обединените народи, изясни Могерини и добави, че в Брюксел ще се организира втора конференция, отдадена на Сирия.

По време на тази конференция, че вниманието ще бъде ориентирано главно към два аспекта - първо, филантропичната поддръжка за сирийците и в страната, и в прилежащите страни, и вторият аспект - поддръжката на Организация на обединените нации за политическия развой в Женева.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР