Тези пари могат да се инвестират в инфраструктурата и така

...
Тези пари могат да се инвестират в инфраструктурата и така
Коментари Харесай

Бачийски: Бургас може да привлече до 40 млн. лева за летището в Равнец

Тези пари могат да се влагат в инфраструктурата и по този начин планът да започва, счита той

212.5 млн. лв. за индустриални зони са планувани в Плана за възобновяване и развиване. Крайният период за кандидатстване пред Министерството на стопанската система и растежа - 16 ноември наближава и може да бъде изтърван, оповестява депутатът от СЕК Константин Байчийски.

„ Срокът за кандидастване беше продължен посредством и на персоналните ми старания. Но и в първия случай, и в този момент аз нямам информация община Бургас да е кандидатствала за финансиране на индустриалната зона в Равнец. Стремяхме се срокът да бъде продължен до след локалните избори, с цел да може да подадем настояването за финансиране, в случай че имаше смяна в локалната власт, само че това за мое страдание не се случи. Ако общинската администрация подаде в точния момент документите за остарялото военно летище, може да получи до 40 млн. лв., които да влага в създаване на инфраструктура и да започва плана. Не бива да се пропуща този неповторим късмет, за който аплайват десетки общини в страната “, разяснява Константин Бачийски.

Той счита, че градът може да получи пари по Плана за възобновяване, с които да трансформира остарялото военно летище в място, което ще основава работни места и ще носи дългогодишно доходи на Бургас.

„ През миналите четири години по този начин и не се отделиха 180 000 лева от общинския бюджет, които да бъдат вложени в слагането на ограда към някогашната авиобаза. Оградата е едно от изискванията, с цел да започва лицензирането на летището. Аз с персонални средства наех компания, която да изготви документите за лицензирането, макар че планът е общински и в този момент единственото изискване, което би трябвало да се извърши, e построяването на тази ограда “, добавя той.

През последните две години Константин Бачийски се разгласи против два плана, които желаеха създаване на слънчеви паркове на летище Равнец. През март 2022 година „ Бургас Хайдръджън “ ЕАД изиска да купи 2000 дка за създаване на фотоволтаичен парк. Планираната първична инвестиция бе 130 млн. лв. и откриването на 40 работни места.  Година по-късно „ Виртус Инвестмънт “ АД също изиска да построи слънчев парк за произвеждане на зелен водород за общо 200 работни места, само че плана на Бачийски планува основаване до 8000 работни места.

„ Тези зелени фабрики за мен са смокинов лист, с който си прикриват желанията да се строят в Равнец слънчеви паркове. Такива могат да се вършат на всички места, до момента в който летището в Равнец е единствено едно “, сподели и в първия, и във втория случай Бачийски и предложи вложителите да купят общински терени край складовата база „ Деспред “ или остарелия държавен боен полигон до Банево.

„ Унищожаване на летателните качества на пистите ще лиши Равнец от най-голямото му предимство  - опцията да има летище за обслужване на карго полети, което да бъде най-ценния актив на бъдещата индустриална зона със статут на свободна безмитна зона с потенциал от 8000 работни места “, споделя Бачийски.
Той е уверен, че построяването на слънчеви паркове тук ще облагодетелства единствено един вложител, а неговата концепция е добавената стойност да бъде получавана от 8000 фамилии.

„ Това бе единствената причина, поради която се кандидатирах за кмет – да трансформира сегашната икономическа политика на Община Бургас и да наложа моите възгледи. Въпреки резултата не се отхвърлям и ще продължа да се боря за реализирането на моя проект за възкръсване на Бургас “, разяснява Константин Бачийски.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР