Тези няколко дни с малко по-студено време ни подсетиха, че

...
Тези няколко дни с малко по-студено време ни подсетиха, че
Коментари Харесай

Хубавото време се завръща, златна есен до Димитровден

Тези няколко дни с малко по-студено време ни подсетиха, че действително сме в средата на есента. Това сподели пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Тази есен и до момента е доста топла и доста слънчева. Слънцето през тази есен е в обилие и надвищава междинните климатични правила, добави той.

Още от на следващия ден стартира стопляне и още веднъж слънчево време. Рано заран ще стартират да се образуват мъгли, само че все пак в средносрочен проект до Димитровден ни чака доста хубава, златна есен. Минималните температури, даже в студена София, ще бъдат относително високи, сред 6 и11 градуса, а оптималните температури ще доближат 22 градуса, а в някои региони на Югозападна България и до 25-26 градуса, съобщи проф. Рачев.

Поне до Димитровден ни чака златна есен. Единственият минус на всичко това е, че преваляванията изчезват, няма да има дъжд. До 26 октомври няма индикация за съществени превалявания. Ще бъде изсъхнало времето. Този петък се чака едно едва разстройване, просто ще прекапе на места. След това се обрисува антициклонално време – заран ще бъде хладно, до момента в който в следобедните часове ще бъде топло, с надсезонни температури. Ако тази прогноза се реализира, а вероятността е над 80% тя да се случи, октомври ще го изпратим с 2-3 градуса над нормата, уточни климатологът.

По думите му наклонността за стопляне на климата продължава. Есента ще бъде топла. Септември беше топъл, октомври по всяка възможност ще бъде също като септември, с 2-3 градуса по-топло от естественото. От Димитровден би трябвало да чакаме циганското лято, интервала от ноември, когато няколко пъти или веднъж се случва хубаво, слънчево време, сподели още проф. Георги Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

По обявата работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР